BH Telecom
Rebalansom budžeta SBK/KSB predviđeno povećanje plata budžetskih korisnika
photo: FENA
Aktuelno

Rebalansom budžeta SBK/KSB predviđeno povećanje plata budžetskih korisnika

Vlada Srednjobosanskog kantona utvrdila je u četvrtak prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu kojim je planirano da on iznosi oko 219,3 miliona maraka, što predstavlja povećanje za 18,4 miliona maraka.

Ovim rebalansom je, između ostalog, planirano povećanje bruto plata za više od 5.200 budžetskih korisnika, za što je ukupno predviđeno oko 4,1 miliona maraka dodatnih sredstava.

Ministar finansija SBK/KSB, Zoran Marković, rekao je Feni kako je predviđeno povećanje osnovice za obračun plata sa 250 na 265 maraka, odnosno za šest posto, i to za razdoblje od 1. juna do 31. decembra 2018. godine.

Marković je takođe podsjetio kako će, na osnovu potpisanog Kolektivnog ugovora, doći i do izmjene koeficijenata za obračun plata nastavnika u osnovnim školama, te pomoćnog osoblja u osnovnim i srednjim školama, kao i izjednačavanja koeficijenata direktora u osnovnim sa onima u srednjim školama.

Ministar smatra kako je odluka o povećanju plata budžetskih korisnika opravdana, s obzirom na to da, kako je rekao, nisu visoka primanja državnih službenika i namještenika u SBK/KSB.

Ne znam zbog čega bi ikome smetalo da dođe do ovog povećanja plata ukoliko se ima u vidu da zaposlenik sa srednjom stručnom spremom ima osnovnu platu nešto veću od 620 maraka – kazao je Marković.

Za finansiranje troškova prijevoza učenika rebalansom je planirano 400.000 maraka više u odnosnu na prethodno razdoblje, s obzirom na izmjene Zakona kojima je određeno da plaćeni prijevoz imaju učenici koji su od škole udaljeni najmanje dva kilometra, umjesto dosadašnja četiri kilometra.

Rebalans budžeta, koji je utvrdila Vlada SBK/KSB, bit će upućen Skupštini Srednjobosanskog kantona na potvrđivanje.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!