BH Telecom
BiH

Reis Kavazović: Živimo u vremenu u kojem se istina ne voli ali i ne traži (VIDEO/FOTO)

Centralna bajramska svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Nakon sabah–namaza i bajramskog programa klanjan je Bajram-namaz, koji je imamio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

On je u bajramskoj hutbi podsjetio na značaj istine te istakao da živimo u vremenu u kojem se istina ne voli ali i ne traži.

– Živimo u svijetu u kojem se laž smatra vrlinom i sredstvom probitka,a istina znak slabosti. Svijet koji znamo izložen je bespoštednoj borbi za moć – rekao je, između ostalog, Kavazović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH u hutbi se također osvrnuo na značaj činjenja dobra, zajedništva, morala, pokajanja, praštanja, strpljivosti te na značaj borbe protiv zla u sebi.

Bajram-namaz klanjan je širom BiH.

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana jest i post koji se provodi u tom mjesecu. Tokom svih dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog odnosa sa svojim suprugama, i to od zore, pa do zalaska Sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec ševval i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u islamu, Ramazanski bajram. Njime se obilježava kraj posta.

Nakon bajram-namaza i čestitanja, vjernici će obići mezarja i sjetit se svojih umrlih.

Tokom bajramskih praznika muslimanski vjernici posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, komšijama i prijateljima. Posjete bližnjim su obavezan i sastavni dio bajramskih blagdana muslimana.

Povodom Ramazanskog bajrama, u Domu mladih Centra Skenderija večeras će biti održan tradicionalni bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije” uz učešće istaknutih bh. izvođača sevdalinki i ilahija, čime će biti obilježen prvi dan bajrama.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida u BiH, kada se obilaze mezarja i uče dove.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!