BH Telecom
Aktuelno

Saopćenje Kantonalnog tužilaštva Travnik: Prvostepeno osuđen na sedam godina zbog ratnog zločina

Kantonalni sud u Novom Travniku postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona donio je prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv osuđenog Doglod Hajriza zbog počinjenog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ, kojom je presudom Doglod Hajriz  osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7  (sedam) godina.

Podsjećamo, Doglod Hariz se optužnicom teretio da je u vremenskom periodu od 21.06.1993. godine do 01.07.1993. godine izvršio ubistvo civila u mjestu Dubravica, općina Vitez.

Doglod Hajriz je optužen da je kao pripadnik ARBiH, Samostalnog diverzantskog bataljona (SDB) u svojstvu zamjenika komadanta SDB-a nakon što je oštećeni T.T. prilikom kretanja preko Vjetrenica prema Vitezu ranjen od strane nepoznatih vojnika, isti je na lokalnom putu  pucao u oštećenog iz pištolja u predjelu oba ramena, čime je  prouzrokovao povrede i bolove oštećenom, mučio ga, nakon čega je iz puške dok je oštećeni ležao u bespomoćnom stanju ispalio  u oštećenog više hitaca u predjelu glave i gornjeg dijela tijela i na taj način ga usmrtio.

Poštovani predstavnici medija, molimo Vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe na koje se odnose vijesti i informacije iz Kantonalnog tužilaštva Travnik, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba.Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Tužilaštvo SBK