Transparency International
SBK/KSB: 450 rješenja o samoizolaciji, zatraženo testiranje za jednu osobu
SBK/KSB: 450 rješenja o samoizolaciji, zatraženo testiranje za jednu osobu
Aktuelno

SBK/KSB: 450 rješenja o samoizolaciji, zatraženo testiranje za jednu osobu

Planet obuca

Rješenja o samoizolaciji u Srednjobosanskom kantonu dobilo je 450 osoba, a testiranje na koronavirus zatraženo za jednu osobu, rečeno je danas novinarima u Travniku, nakon sjednice Vlade SBK/KSB koja svakodnevno zasjeda.

I dalje nemamo potvrđenih slučajeva zaraze u Kantonu i danas će biti prvi put da se šalje uzorak u Klinički centar Univerziteta Sarajevu. Radi se o osobi iz Kiseljaka koja je došla iz Austrije – rekao je ministar zdravlja SBK/KSB Anto Matić.

Kako je rečeno, za slučajeve zaraze koronavirusom, bolnice u SBK/KSB raspolažu sa 105 kreveta.

Kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić rekao je da je zbog nepoštivanja odluka sa federalnog nivoa jučer uručeno 11 prekršajnih naloga, a izrečene novčane kazne iznosile su ukupno 26.000 konvertibilnih maraka.

Kako je rekao, radi se uglavnom o kršenju odluke o zamrzavanju visine cijena na nivou na kojem su bile 5. marta ove godine te prodaji robe bez deklaracije.

Već imamo slučajeve da se neka roba prodaje s kamiona uz magistralni put ili u pozadini nekakve trgovine. To su postupci koji će biti najstrože sankcionisani – poručio je Hrnjić.

Dodao je da ima slučajeva da pojedini ugostitelji ne poštuju zabranu rada.

Ima slučajeva u kojima su objekti zaključani, a gosti su unutra. Ljudi se dovijaju na različite načine, ali poručujem im da nemaju računa to raditi jer će ih inspekcija sigurno kazniti – istakao je.

Vlada SBK/KSB dala je preporuku poslodavcima da oslobode radnih obaveza trudnice i zdravstveno ugrožene osobe.

FENA/Agencija DAN