dstore
Aktuelno

SBK: Ministri HDZ-a glasali protiv odluke o subvencijama za skijališta u kantonu, premijer Lendo predlaže povećanje sredstava

Planet obuca

Vlada Srednjobosanskog kantona drugi put nije izglasala prijedlog odluke o raspodjeli sredstava s pozicije „subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za potporu skijalištima i razvoju turizma za 2021.godinu“.

Drugi je to put već da se ista odluka ne podrži, a protiv su bili ministri iz reda HDZ-a BiH.

Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK kazao je kako skijalištima treba dati daleko veću podršku.

“Umjesto da skijališta posebno tretiramo, to su biseri našeg turizma. Od sedam skijaških centara zadnjih godina taj transfer smo sa 300.000 smanjili na 120.000 maraka. Pa smo ubacili smještajne kapacitete i od tog dajemo 40.000 skijalištima, ostalo ugostiteljskim sadržajima. Zašto ne tretiramo skijaške centre posebno jer su oni razlog dolaska turista? Trebamo značajnije dati podršku skijaškim centrima i u tom slučaju mi ćemo to podržati. Sad je bio rebalans i opet to nije podržano”, rekao je Domić.

Kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić odbio je stati pred novinare, a obrazloženje je dao premijer Tahir Lendo.

“Ministarstvo i dalje forsira svoju odluku, ministri iz reda HDZ-a nisu u stanju podržati takvu odluku i ona nije prošla. Sad dalje treba vidjeti šta se može poboljšati. Moj stav je da se ono što je programski prihvaćeno da se prihvati i ide u realizaciju. HDZ bi išao na to da se smanji dio koji ide za pomoć ugostiteljskim objektima, to je sad balansiranje. Svi su bitni za razvoj turizma i možda za iduću godinu treba planirati veća sredstva da budu svi zadovoljni”, rekao je Lendo.

Fena/Agencija DAN