SDP, Narod i pravda i Naša stranka: Od četvrtka se potpisuje peticija "Stop mostarizaciji Travnika"
SDP, Narod i pravda i Naša stranka: Od četvrtka se potpisuje peticija "Stop mostarizaciji Travnika"
Aktuelno

SDP, Narod i pravda i Naša stranka: Od četvrtka se potpisuje peticija “Stop mostarizaciji Travnika”

Na jučer održanoj press konferenciji u sali Općine Travnik izneseni su zaključci sa sastanka održanog 14.6.2020. godine, a na kojem su učestvovali predstavnici političkih stranaka SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka.

Smatramo kao čelnici tri stranke da je krajnje vrijeme da Travničani odgovore na ono na šta mogu, na ono što se dešava “iza leđa” i na ono što je, u stvari, protivno postulatima zajedničkog življenja u Travniku” – rekao je u uvodnom dijelu Siniša Dukić, predsjednik OO SDP BiH Travnik.

Mi ovim putem želimo zamoliti građane Travnika da od četvrtka, 23.7.2020. godine u 10 sati, pa do subote, 25.7.2020. godine, svojim potpisima na peticiju koja će biti organizirana na glavnome trgu u Travniku izađu i pokažu da nismo za ono što se dogovara iza naših leđa. Prikupljeni potpisi će biti predati OHR-u, Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, OSCE-u, te svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, od najviših do najnižih. Nama i meni je ovo najvažnija općina u Bosni i Hercegovini, važnija čak i od općine Centar u Sarajevu” – dodao je Dukić.

Aida Terzić, predsjednica OO Naša stranka Travnik, izjavila je da je mostarski model neprihvatljiv za Našu stranku jer on predstavlja povratak u prošlost.

Zaista smatramo da je danas, gotovo četvrt vijeka od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u potpunosti neprihvatljivo da se razmišlja na taj način. Svjedoci smo potpune neefikasnosti političkog uređenja baziranog na etničkim modelima kao što je to slučaj u BiH u posljednjih 25 godina” – rekla je Terzić.

Da li je to podjela na općine ili je to podjela na izborne jedinice – to ostaje da se vidi, ali imajući u vidu ono što se dešavalo u posljednjih 10-20 godina može se zaključiti da se na ovaj, jedan svojevrstan način, na mala vrata, kroz izmjene izbornog zakona i donošenje određenih zaključaka pri Vijeću ministara ili Domu naroda PS BiH nastoji uvesti treći entitet” – rekao je Haris Kaniža, predsjednik Općinskog povjereništva Narod i pravda – Travnik.

Učesnici press konferencije su još jednom pozvali Travničane da od četvrtka, 23.7.2020. godine u 10 sati, pa do subote, 25.7.2020. godine, potpisom peticije “Stop mostarizaciji Travnika” daju svoj glas protivljenju podjele našeg grada.

Agencija DAN