BH Telecom
„Seka i Braco na šarenoj zebri“ ponovo u osnovnim školama u SBK/KSB
„Seka i Braco na šarenoj zebri“ ponovo u osnovnim školama u SBK/KSB
Aktuelno

„Seka i Braco na šarenoj zebri“ ponovo u osnovnim školama u SBK/KSB

Centar za edukaciju mladih i Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB početkom ove školske godine zajednički realizuju još jedan ciklus edukacijskog programa o bezbjednosti pješaka u saobraćaju, namijenjen učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Radi se o programu „Seka i Braco na šarenoj zebri”, čiji je glavni dio istoimena pozorišna predstava za djecu, čiji likovi kroz interakciju sa učenicima iz publike, razgovaraju o pravilima ponašanja pješaka u saobraćaju i provjeravaju koliko dobro ih poznaju. Djeca spremno odgovaraju na sva pitanja koja im Seka i Braco postave, ali ih i pomno slušaju kada im objašnjavaju kako će preći ulicu, koga će pitati za pomoć ako se ne usude to uraditi sami, šta raditi na semaforu i sl.

Ove godine program obuhvata sve osnovne škole na području Srednjobosanskog kantona, njih 53 u 12 općina, koje će Seka i Braco posjetiti sa svojim prijateljima iz Zavoda za javno zdravstvo SBK i službenicima saobraćajne policije.

Ciljna grupa programa su i roditelji učenika, koji su putem promotivnog materijala informisani o opasnostima vožnje u alkoholiziranom stanju, kao vodećem uzroku saobraćajnih nesreća u Bosni i Hercegovini, kojih je, podsjećanja radi, u 2017. godini bilo više od trideset hiljada.

Program „Seka i Braco na šarenoj zebri”, kao i dosad podržalo je i kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, čiji službenici su se pridružili Seki i Braci, te su djeci bili na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice, koje se vrzmaju njihovim bistrim glavicama.

Cilj ove, još jedne uspješne saradnje javnih ustanova i nevladinog sektora, je povećati bezbjednost djece u saobraćaju, budući da najveći broj njih pješači do škole, kroz edukaciju o pravilnom ponašanju pješaka, upozoravanju vozača da budu maksimalno oprezni u školskim danima, te isticanju angažmana policijskih službenika, kao jednog od najvažnijih faktora bezbjednosti saobraćaja. Program se do sada pokazao jako uspješnim i korisnim djeci, te smo ga i ove godine odlučili ponoviti kroz ovo partnerstvo za novu generaciju učenika osnovnih škola.

Centar za edukaciju mladih Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!