Transparency International
Serezlija: Prosvjetni radnici iz SBK-a ne pristaju na neizvjesnu budućnost
photo: Ilustracija
Aktuelno

Serezlija: Prosvjetni radnici iz SBK/KSB ne pristaju na neizvjesnu budućnost

Planet obuca

Ako se do 18. decembra ne potpiše kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Srednjobosanskog kantona, sindikati obrazovanja u tom kantonu organizirat će generalni štrajk u svim školama – potvrdio je član Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola SBK/KSB Abdulah Serezlija.

– Mi imamo potpisan zapisnik ministrice Katice Čerkez, koja kaže da su pregovari završeni i da je tekst kolektivnog ugovora usaglašen u junu ove godine. Ona je taj tekst kolektivnog ugovora prošle sedmice uputila na protokol Vladi SBK/KSB na izjašnjavanje – kazao je Serezlija.

Tvrdi da potpisivanje kolektivnog ugovora osporava premijer SBK/KSB Tahir Lendo, jer je uputio dopis u kojem je naveo “da pregovori s Vladom nisu završeni, te da je on dao zadaću ministarstvu i sindikatima na nađu rješenje”.

-Vlada, ministarstvo i sindikat trebaju biti partneri u pregovorima, i mi nećemo dozvoliti da se stranački interesi lome preko naših leđa. Ukoliko postoje problemi u Vladi, neka se oni tamo i rješavaju – naglasio je.

Ističe da sindikati obrazovanja “neće trpjeti nikakve zadaće“, te da je u svim sindikalnim organizacijama proveden referendum o stupanju u generalni štrajk.

-Bez obzira kakvi bili rezultati tog referenduma, mi ne možemo pristati na trenutno stanje u obrazovanju koje je za nas neprihvatljivo, i na budućnost koja je neizvjesna i nesigurna – izjavio je Serezlija za Fenu.

Za sadašnju situaciju u obrazovanju na području SBK/KSB-a kaže da je “od danas do sutra“.

-S obzirom na to da ne postoji kolektivni ugovor, visina plaće može se sutra promijeniti jednostranom odlukom Vlade. Ne može se donijeti ni pravilnik o tehnološkom višku, kvalitetno zbrinuti bolesni, i riješiti mnoga druga pitanja u obrazovanju – zaključio je.

FENA

Trebamo da znamo!