BH Telecom
Serezlija: U škole se trebaju zapošljavati prvorangirani s liste
Serezlija: U škole se trebaju zapošljavati prvorangirani s liste
Aktuelno

Serezlija: U škole se trebaju zapošljavati prvorangirani s liste

Provedba uredbe, kojom su definirani uvjeti prijema radnika u javnom sektoru Srednjobosanskog kantona (SBK), odrazila se i na zaposlene u osnovnim i srednjim školama.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg obrazovanja SBK-a Abdulah Serezlija kaže kako je osnovna odlika ove uredbe “da svi kandidati trebaju proći određenu provjeru znanja, te da su direktori ti koji imaju konačnu odluku o prijemu ljudi s liste“.

Ono što mi nismo nikako htjeli da prihvatimo je da na traženo mjesto može biti izabran nižerangirani od prvog s liste. Drugi dio, koji je nama bitan, je da smo ljude koji nemaju punu normu ili bi mogli postati tehnološki višak uspjeli zaposliti u neku drugu školu – istaknuo je.

Smatra da su se, u posljednje vrijeme, pojavile izvjesne nedoumice kada je u pitanju provođenje spomenute uredbe u praksi, te da su pojedini direktori škola “počeli da prave kriterije po svom nahođenju“.

Obratili smo se inspekciji rada koja je uputila pismo svim školama, da ispoštuju dogovore sa sindikatom. S druge strane, shodno dogovoru s resornim ministarstvom, a na bazi postojećeg kolektivnog ugovora, zadržali smo određene elemente za rangiranje naših radnika – kazao je.

Od velike važnosti je, dodaje, to što je Sindikat zaštitio članove koji su u radnom odnosu, i omogućio onima koji se prijavljuju na aktulne konkurse u školama, proceduru na osnovu koje će moći biti rangirani na adekvatan način.

Pozivamo direktore da u škole primaju prvorangirane s liste, a ne osobe koje bi mogle sutra biti predmet razmatranja slučajeva nepotizma i korupcije u obrazovanju. Takve primjere smo spremni javno obznaniti – naglasio je.

Ističe kako će sindikalni predstavnici zbog “prevelike koncentracije moći kod direkora“ insistirati da ta mjesta budu “nepolitička“, odnosno da se broj direktorskih mandata ograniči na dva.

Većina direktora je na toj poziciji već dvadeset godina, s mogućnošću ličnog odlučivanja u zapošljavanju. To je nešto što nečiju sudbinu trajno može vezati, a pogotovo zbog činjenice da imaju i konačnu riječ prilikom ocjenjivanja radnika u napredovanju – kazao je Serezlija.

Zaključuje da je jedino pravo rješenje za takvo stanje “depolitizacija obrazovanja i ograničenje broja direktorskih mandata“.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!