photo: SIPA/Ilustracija
Aktuelno

SIPA provodi operativnu akciju ”Klaster” i u Travniku: Hapšenja za organizovani kriminal i pranje novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Banja Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara započeli operativnu akciju “Klaster”.

Pretresi se vrše na osamnaest lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal“, “Nedopuštena trgovina“ i “Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to “Podstrekavanje“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, “Falsifikovanje ili uništenje službene isprave“ i “Krivotvorenje službene isprave“.

Navedena operativna akcija rezultat je višegodišnjeg rada policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, koja je usmjerena na otkrivanje počinilaca naprijed navedenih krivičnih djela.

Operativna akcija “Klaster“ se realizuje po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku, o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno.

Tekst: Klix.ba