Transparency International
Skupština SBK/KSB prihvatila Nacrt etičkog kodeksa zastupnika
Skupština SBK/KSB prihvatila Nacrt etičkog kodeksa zastupnika
Aktuelno

Skupština SBK/KSB prihvatila Nacrt etičkog kodeksa zastupnika

Planet obuca

Skupština Srednjobosanskog kantona prihvatila je Nacrt etičkog kodeksa zastupnika, kojem je bio posvećen najveći dio današnjeg zasjedanja.

Zastupnik SDA Elvedin Mušanović kazao je da je izrada ovog kodeksa trajala šest mjeseci, dodavši da je taj dokument obaveza koja proizilazi iz Poslovnika i da moraju postojati jasna pravila ponašanja svih izabranih dužnosnika.

Ne znam da će građani s ovim kodeksom puno dobiti, ali smatram da se pravila ponašanja moraju definisati. Ovaj kodeks ničim ne odudara od etičkih kodeksa koje imaju druge skupštine – rekao je Mušanović novinarima.

Prijedlog etičkog kodeksa bio je sporan za pojedine zastupnike iz koalicije predvođene HDZ-om BiH, koji su se u početku zalagali za njegovo povlačenje iz dnevnog reda, da bi u konačnici on bio razmatran u formi nacrta.

Obraćajući se za skupštinskom govornicom, zastupnik Anto Lozančić (HSS Stjepan Radić) kazao je da je kodeks nepotreban, jer on, između ostalog, sputava zastupnike i unosi bespotrebne zabrane.

Što se tiče ovog etičkog kodeksa, mnoge stvari tu ne pripadaju. Zastupnicima se zabranjuje čak i mimika, pa nismo djeca u osnovnoj ili srednjoj školi. Svi smo ozbiljni ljudi koji se znaju ponašati – naglasio je on.

Tokom rasprave, moglo se čuti i da kodeks, uz pravila o predstavljanju Skupštine u javnosti, predviđa i pristojno odjevanje zastupnika.

Pojedini zastupnici su, također, spomenuli da bi se kodeks trebao odnositi, ne samo na zastupnike, nego i na goste na sjednicama Skupštine SBK/KSB.

FENA/Agencija DAN