dstore
Skupština SBK/KSB usvojila izmjene Zakona o obrazovanju odraslih osoba
Skupština SBK/KSB usvojila izmjene Zakona o obrazovanju odraslih osoba
Aktuelno

Skupština SBK/KSB usvojila izmjene Zakona o obrazovanju odraslih osoba

Planet obuca

Skupština Srednjobosanskog kantona danas je po skraćenom postupku usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih osoba.

Opozicija tvrdi kako je riječ o zakonu koji će omogućiti svim privrednim subjektima da rade prekvalifikaciju kadrova. Opozicija je bila protiv ovog zakona, a po riječima zastupnika SDP-a BiH Senada Selimovića, spomenutim prijedlogom zakona se dodatno uništava obrazovni sistem u ovom Kantonu.

Ovaj zakon omogućava da netko iz kancelarije izdaje diplome bez ikakvog organizovanog formalnog obrazovnog procesa. To će dovesti do bogaćenja pojedinaca, vjerojatno iz stranačkih krugova, koji se budu bavili organizacijom ovoga, a nažalost djeca će iz srednje Bosne i dalje odlaziti. Ovo je izjednačavanje formalnog i neformalnog obrazovanja – izjavio je Selimović.

Po njegovim riječima, do sada su prekvalifikacije mogle raditi samo javne i privatne obrazovne ustanove koje imaju organizovan nastavni proces.

Sada će to moći raditi svi. Sada je omogućeno da auto-škole, slastičarnice, buregdžinice mogu izdavati certifikate i diplome određenog zanimanja – utvrdio je Selimović.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) odbacio je te tvrdnje, rekavši kako je izmjenama i dopunama Zakona postavljena visoka ljestvica kada su u pitanju uslovi, odnosno standardi i normativi.

Imali smo jedan sudski proces nakon kojeg smo propisali ko može vršiti obrazovanje odraslih. Sud je presudio da obrazovanje odraslih mogu raditi svi koji ispune uslove i standarde iz obrazovanja. Ne dolazi ni do kakve bitne promjene. Kod nas je ljestvica normativa i standarda dosta visoko postavljena i ona ostaje visoko, i nemamo poplavu centara koji rade dokvalifikacije i prekvalifikacije. Kod nas se to ne može uraditi brzo i lako, tako da svi mogu raditi i obrazovati kada ispune normative i standarde, ali onda to nisu buregdžinice ili slastičarnice, nego prave obrazovne institucije – rekao je Domić.

FENA/Agencija DAN