Transparency International
Aktuelno

Skupština SBK odbila prijedlog o osiguravanju lijekova koji služe za liječenje teško oboljelih covid-19 pacijenata

Planet obuca

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) odbila je jučer zaključak da, putem bolničkih listi, budu osigurani lijekovi Tocilizumab i Remdesivir, za liječenje teško oboljelih od covida-19.

Ovaj zaključak predložila je zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Ljubinka Atanasijević koja je navela da se lijek Tocilizumab nalazi na federalnoj listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, a koristi se kao dio protokola liječenja teško oboljelih od covida-19, kod tzv. citokinske oluje.

– Obzirom da je poznato da pojedini pacijenti lijek nabavljaju putem apoteka i donose u bolnicu, te ga plaćaju oko 1.300 maraka, na ovaj način ćemo omogućiti dostupnost svima. Lijek Remdesivir se koristi u liječenju virusnih infekcija – navela je Atanasijević.

Zastupnici nisu prihvatili ni zaključak ove zastupnice da Vlada SBK, jednokratno, u znak zahvalnosti, uz aprilsku platu uplati zdravstvenim djelatnicima po 500 maraka.

Ministar zdravstva Anto Matić (HDZ BiH) ukazao je na pad prihoda s kojima se suočava Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO) SBK, ističući da je covid-19 donio dodatne troškove.

– Ovo što trenutno imamo, to je optimalno. Direktori bolnica, ljudi koji se bave liječenjem oboljelih od covida-19, zajedno sa ljudima iz ZZO-a, utvrdili su dnevnu cijenu liječenja u bolnicama, odnosno potrebne lijekove. To se finansira pored onih standarnih troškova, pa su to dodatni troškovi za ZZO – kazao je Matić novinarima.

Tokom rasprave o epidemiološkoj situaciji u SBK, rečeno je da u toj županiji trenutno ima 450 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, te da je više od 140 osoba hospitalizirano.

Zastupnici su, također, ocijenili da se građani suočavaju s brojnim problemima, poput otežanog pristupa besplatnom testiranju, te ogromnih troškova prilikom liječenja, s obzirom na to da moraju plaćati većinu lijekova i suplemenata.

Premijer Tahir Lendo (SDA) kazao je da je u posljednjih sedam dana 27 osoba preminulo od posljedica covida-19, te da je zdravstveni sistem preopterećen.

Ocijenio je da 98 posto građana poštuje propisane mjere, ali da preostalih dva posto, zbog neodgovornog ponašanja, treba sankcionirati.

– Bolje je i zatvoriti pojedine objekte, nego da imamo pune bolnice. Sistem je prebukiran i ne može izdržati. Dakle, to je vrlo teško stanje jer može doći do situacije da ne može primati pacijente. Nema ko opsluživati ljude, što dodatno komplicira situaciju. Možete imati 100 respiratora, ali ko će s njima raditi. Nismo za totalni lockdown i smatram da se svako radno mjesto može zadržati, uz istovremeno poštivanje mjera – kazao je Lendo.

Kako je rečeno, od građana se očekuje da budu odgovorni i da se pridržavaju propisanih mjera, dok inspekcije i policija trebaju intenzivirati kontrolu.

Fena/Agencija DAN

 

Trebamo da znamo!