BH Telecom
Aktuelno

Skupština SBK: Usvojen rebalans budžeta za 2022. godinu u iznosu od 274 miliona KM

Skupština SBK je na jučerašnjoj sjednici u Travniku usvojila rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 274 miliona KM. Proračun je povećan za nešto više od 34 miliona KM, kako kaže ministrica finansija SBK, Mirjana Plavčić.

“Oko 9,4 miliona bit će direktno raspodijeljeno na povećanje plata, naknada i doprinosa, 4 miliona ide za troškove funkcioniranja svih budžetskih korisnika, od obrazovanja do tijela uprave, a ostatak su tekući kapitalni transferi i ulaganja. Podrška pojedincima, podrške u oblasti socijalne zdravstvene zaštite, subvencioniranje određenih troškova, naknada oko izmjena egzistencijalne naknade, podrške poljoprivredi, područja prostornog uređenja i kapitalna ulaganja u objekte od interesa za kanton. Dakle, 21 milion je potrošnja koja nije direktno vezana za funkcioniranje javne uprave i u značajnoj mjeri mijenja sliku budžeta, smanjuje se udio plata i naknada u ukupnim troškovima a povećava se udio transfera.”, rekla je Plavčić.

Nakon niza godina biti će dostignuta osnovica zaposlenika koji se finansiraju iz budžeta FBiH, rekao je predsjedavajući Skupštine SBK, Josip Kvasina.

“Ovaj put se povećava i osnovica plata zaposlenih u javnoj upravi SBK na 330 KM, trenutno je tolika i u Vladi FBiH i ovo je prvi put poslije niza godina da dostižemo osnovicu uposlenika koji se finansiraju iz budžeta FBiH.”

Senad Selimović iz opozicije tvrdi da je povećanje budžeta rezultat povećanih troškova stanovništva.

“Svjedoci ste da je 15,5% inflacija i s povećanjem cijena u maloprodaji, događa se povećanje cijena PDV-a koji je glavni punjač budžeta.”, rekao je Selimović.

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!