Skupština SBK/KSB prihvatila Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu
photo: Agencija DAN
Aktuelno

Skupština SBK/KSB prihvatila Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu

Skupština Srednjobosanskog kantona prihvatila je u utorak Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu, o kojem će u narednom razdoblju, prije utvrđivanja zakonskog prijedloga, biti održana javna rasprava.

Premijer SBK/KSB, Tahir Lendo, kazao je kako je dosadašnji zakon bio “mrtvo slovo na papiru”, te da će novi zakon unaprijediti ovu oblast i poboljšati ambijent za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta.

Na današnjem zasjedanju, prvom nakon tri mjeseca, Skupština se pozitivno izjasnila o federalnom Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje te o federalnom  Nacrtu zakona o štrajku, a primila je k znanju i Informaciju o radu Skupštine u prvih šest mjeseci ove godine.

Sjednicu je obilježilo nekoliko zastupničkih pitanja i inicijativa, među kojima je i inicijativa zastupnice SBB-a, Edine Hrustić, da se Skupština izjasni o obustavi izgradnje minihidroelektrane na rijeci Kruščici do rješavanja spora na Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Ova inicijativa nije uvrštena u dnevni red današnje sjednice, a, kako je rečeno, mogla bi se naći na nekom od narednih zasjedanja.

Tokom dijela sjednice, predviđenog za pitanja i inicijative, također se moglo čuti da je Srednjobosanski kanton dodijelio najviše koncesija za minihidroelektrane, koje donose korist isključivo pojedincima te da je dodjelu koncesija potrebno obustaviti i revidirati postojeće.

Zastupnici su danas, između ostalog, tražili povećanje poticaja za malinare, obučavanje policije za rad na slučajevima obiteljskog nasilja i maloljetničke delinkvencije, te angažovanje studenata psihologije u školama.

FENA/Agencija DAN