BH Telecom
'Slatkom utrkom' u Novom Travniku obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
'Slatkom utrkom' u Novom Travniku obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa - photo: FENA
BiH

‘Slatkom utrkom’ u Novom Travniku obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Unatoč velikim pomacima koji su napravljeni u proteklom razdoblju, Srednjobosanski kanton i dalje nema dječjeg endokrinologa i dijabetologa i to nam predstavlja prioritet, izjavila je Feni predsjednica Udruge dijabetičara djece i mladih “Slatkiš” Vanja Džambas.

U organizaciji Udruge “Slatkiš” u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Novom Travniku je održana “Slatka utrka” u kojoj su učestvovali učenici osnovnih škola iz nekoliko gradova ovog kantona.

Džambas ističe kako je cilj upozoriti na probleme oboljelih od dijabetesa, ali i na važnost prevencije zdravom ishranom i tjelesnom aktivnošću.

Iako smo posljednjih godina, u saradnji s nadležnim kantonalnim institucijama, napravili veliki pomak za oboljele od dijabetesa, i dalje nam gorući problem predstavlja to što nemamo dječjeg endokrinologa i dijabeteloga. Naš kanton je sada pri vrhu u Federaciji BiH, jer smo dobili inzulinske pumpe, svi oboljeli trakice, te na listi savremene inzuline, ali nam je i dalje prioritet liječnik – kazala je Džambas za Fenu.

Iako ne postoje službeni podaci o broju oboljelih od dijabetesa u SBK/KSB, a posebno djece i mladih, Džambas naglašava da se njihov broj svake godine povećava.

FENA/Agencija DAN