Sveučilište/Univerzitet Vitez
Aktuelno

Slavljeničko raspoloženje u Bolnici Travnik: Otvoren infektivni odjel, pomoć pacijentima dostupna (FOTO)

JU Bolnica Travnik danas je bila domaćin svečanog otvorenja infektivnog odjela. Zahvaljujući današnjem otvorenju, pacijenti iz Travnika i SBK više neće putovati van kantona ili BiH, već mogu biti zbrinuti u Bolnici Travnik.

Kada je riječ o današnjem svečanom otvorenju infektivnog odjela u JU Bolnica Travnik, moram naglasiti da je to samo nastavak realizacije plana u javnom zdravstvenom sektoru koji provode Vlada SBK i ministarstvo zdravstva SBK. Zadnjih dana prisustvujemo jako lijepim događajima, i u bolnici u Novoj Biloj, i u Bolnici za plućne bolesti i TBC Travnik, a evo i danas u Bolnici Travnik. Odjel je urađen u skladu sa svim standardima i što se tiče uposlenika, a i što se tiče opreme. Ovo je tek početak naših ulaganja u infektivni odjel, i ovo trebamo smatrati procesom” kazao je Nikola Grubešić, ministar zdravstva SBK.

U proteklom periodu ova Ustanova umnogome je olakšala liječenje pacijenata, a svakodnevno se radi na edukaciji i nabavci adekvatne opreme za rad.

Ovo je historija. Nama je drago da smo dio te historije. Otvaranjem ovog odjela mi našim građanima našeg kantona dajemo ogromnu sigurnost. Čuli ste od kolega koji se bave infektologijom koliko su agresivne i opasne infektološke bolesti. Da bi dali pravi odgovor na njih, mi smo prvo morali da školujemo kadar, a zatim da spremimo i opremimo odjel. Vrijednost ove investicije iznosi 600 hiljada KM, a odnos je pola-pola između ulaganja u educiranje kadra i ulaganja u samo otvorenje.” riječi su prim. dr. Mirsada Granova, direktora JU Bolnica Travnik.

Javni zdravstveni sektor jedan je od primarnih ciljeva ovog saziva Vlade SBK. Dokaz tome je i zbrinjavanje svih ustanova koje pružaju zdravstvenu zaštitu građana.

Čestitam JU Bolnici Travnik jer su pokazali i dokazali da u našem zdravstvu ima prostora da se otvaraju novi odjeli koji će pomagati građanima našeg kantona. Ono što smo današnjim otvorenjem uspjeli je to da korisnicima smanjimo rapidno troškove i da se ne moraju tretirati van kantona ili van države. Nadam se da će korisnici imati pravu njegu, najbolje doktore i osoblje i čuli smo da je ovaj odjel bio prijeka potreba našeg kantona.” rekao je Tahir Lendo, premijer Vlade SBK.

Trenutni kadar infektivnog odjela dovoljan je da zbrine broj pacijenata koji može primiti. Sobe za pacijente su podijeljene na muške, ženske i dječiju.

Mi se trudimo da svakodnevno opravdamo povjerenje naših pacijenata. Što se tiče samog infektivnog odjela, on je od izuzetne važnosti za sve građane SBK, jer smo mi epicentar mnogih infektivnih oboljenja. Trenutni kapacitet će biti od velike pomoći pacijentima, ali on ne zadovoljava potrebe koje ima naš kanton. Trenutno imamo 4 sobe u koje možemo smjestiti osam pacijenata. Jedna naša doktorica je na specijalizaciji, tako da ćemo se širiti uz pomoć Vlade SBK i ministarstva zdravstva.” kazala je dr. Minela Zekiri-Sivro, specijalista infektologije.

Travnicki.INFO