Aktuelno

Šta će biti sa pozicijom načelnika u Travniku? SDA traži nove izbore, HDZ-u je epilog jasan

Planet Obuca

Izbori za načelnika Travnika imali su paradoksalan epilog, u toku izbornog dana preminuo je kandidat SDA Mirsad Peco koji je na kraju zabilježio i najveći broj glasova prenosi klix.ba.

Ovakav razvoj događaja doveo je do brojnih nedoumica, a zvaničnici Centralne izborne komisije najavili su da će tražiti i mišljenje međunarodnih institucija i eksperata.

Preovladava mišljenje da se izbori trebaju ponoviti, a taj stav mogli smo čuti i od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

“U Travniku je pobijedio naš kandidat koji je nažalost preselio na bolji svijet i mislim da će se ti izbori ponoviti”, rakao je u svom obraćanju u toku izborne noći Izetbegović.

Predstavnici HDZ-a smatraju da pobjeda treba otići njihovom kandidatu Goranu Pejakoviću koji je osvojio više od 6.500 glasova i bio drugi, odmah iza preminulog Pece. Taj stav jučer je iznio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je, kako prenose mediji, istaknuo kako nema uporišta u zakonu da se ponove izbori u Travniku.

“Sljedeći kandidat po broju glasova je novoizabrani načelnik. Nijednog uporišta u zakonu nema da se izbori u Travniku ponove, to je samo želja SDA. Ne mora načelnik općine biti iz SDA, to nigdje u zakonu ne piše i to je samo želja članova SDA. Isto tako je u slučaju da umre izabrani vijećnik, popopunjava ga sljedeći po broju glasova”, kazao je Čavara.

Klix.ba