dstore
Sutra dodjela murasele muftiji sarajevskom Nedžadu ef. Grabusu
Sutra dodjela murasele muftiji sarajevskom Nedžadu ef. Grabusu - photo: AA
Aktuelno

Sutra dodjela murasele muftiji sarajevskom Nedžadu ef. Grabusu

Planet obuca

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović dodijelit će 20. oktobra muraselu novoimenovanom muftiji sarajevskom Nedžadu Grabusu.

Na prigodnoj svečanosti, koja će biti održana u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu, prisustvovat će i zamjenik reisa Enes ef. Ljevaković, predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić, članovi Rijaseta, Sabora, muftije, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa IZ s područja Muftijstva sarajevskog.

Reisu-l-ulema, u svojstvu vrhovnog muftije, imenuje i dodjeljuje muraselu muftijama.

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisu-l-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Murasela se daje osobama koje posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici. Uvođenje u muftijsku dužnost predstavlja značajan događaj za Islamsku zajednicu i muslimane.

Sabor IZ u BiH na prijedlog reisa Kavazovića na sjednici je imenovao Nedžada Grabusa za muftiju sarajevskog.

Muftija Grabus je rođen 1968. godine u Travniku. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu na kojem je započeo akademsku karijeru u svojstvu asistenta, a danas je redovni profesor, angažiran na Katedri za akaid, tesavvuf i uporedne religije. Bio je na studijskim boravcima u Norveškoj, Egiptu, Saudijskoj Arabiji i SAD. Od 2006. do 2021. godine obavljao je dužnost muftije ljubljanskog i u tom periodu uspješno je vodio i realizirao važan projekat izgradnje Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani. Autor je više knjiga i znanstvenih radova u domaćim i međunarodnim časopisima.

Muftijstvo sarajevsko, pored Kantona Sarajevo (KS), pokriva općine koje po današnjoj teritorijalnoj organizaciji pripadaju Zeničko-dobojskom (ZDK), Srednjobosanskom (SBK) i Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK), te dijelovima entiteta Republika Srpska, javlja Mina.

FENA