dstore
Sutra je punih 30 godina od mobilizacije rezervnog sastava MUP-a RBiH
Aktuelno

Sutra je punih 30 godina od mobilizacije rezervnog sastava MUP-a RBiH

Planet obuca

U nedjelju, 19.09.2021.godine obilježava se 30 godina od donošenja historijske odluke Predsjedništva RBiH o mobilizaciji rezervnog sastava milicije (policije) MUP-a RBiH.

Potreba za mobilizacijom policije, između ostalog, bila je uzavrela politička situacija: rat u Sloveniji i Hrvatskoj, sve veći broj incidenata dolaskom sve većeg broja jedinica JNA koje su se povlačile iz Slovenije i Hrvatske, evidentna neposredna ratna opasnost, a oružje Teritorijalne odbrane RBiH JNA je izmjestila pod svoj nadzor, praktično razoružavši TO BiH.

Jedina oružana formacija koja je ostala pod nadzorom centralne vlasti RBiH bile su jedinice rezervnog sastava policije.

Ne ulazeći u ostale istorijske razloge, ovom prilikom podsjećamo da je Predsjedništvo RBiH jednoglasno donijelo historijsku odluku o mobilizaciji aktivnog i rezervnog sastava organa i službi MUP-a RBiH.

Policija MUP-a jedina obučena i naoružana formacija obavlja poslove održavanja javnog reda i mira i zaštite imovinske sigurnosti građana, koliko je to bilo moguće. Zbog nedovoljne popunjenosti svog sastava policija svoje redove popunjava mladim, patriotski opredjeljenjim ljudstvom.

Policija MUP-a izdržala je prve udare na Republike Bosni i Hercegovinu i odbranila je zajedno sa patriotskim snagama (Patriotska liga, Zelene beretke) sve do formiranja slavne Armije RBiH.

Policija u ratnoj zoni pretpočinjava se Armiji RBiH, čuva linije odbrane i učestvuje u oslobodilačkim akcijama.

Težina i specifičnost policijskog posla ogleda se u tome što po povratku sa linija odbrane ili oslobodilačkih akcija, umjesto odmora, policajci nastavljaju raditi na održavanju reda i mira i zaštiti imovinske sigurnosti svih građana.

30-tu godišnjicu mobilizacije koristimo da se sa ponosom prisjetimo šehida, poginulih policajaca i pripadnika ARBiH (svih branilaca RBiH) i zahvalimo im na njihovoj žrtvi.

Koristimo se prilikom da pozovemo sve tadašnje rezervne i aktivne policajce Travnika da se okupimo sutra, u nedjelju, 19.9.2021, godine u 12 sati, na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku, te odamo dužnu počast svim našim šehidima i poginulim pripadnicima.

BRANILI HRABRO, ŽIVJELI ČASNO, ČAST JE NAŠ ŠTIT