BH Telecom
Aktuelno

Sutra na Velikoj Bukovici prisjećanje na stradanja Bošnjaka s područja Općine Travnik

Manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka s područja općine Travnik, u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, bit će održana u utorak, 4. juna, 2024. godine sa početkom u 16:30 sati u Velikoj Bukovici, u blizini Travnika.

Kako su istaknuli iz Organizacijskog odbora, cilj je odati počasti priznanje žrtvama, te podsjetiti na stradanje Bošnjaka s područja Travnika, kao i na travničke brigade Armije RBiH koje su dale nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH.

U okviru obilježavanja manifestacije, predviđeno je klanjanje ikindije-namaza, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici, historijski čas kao i planinarski pohod.

Kako je rečeno, u proteklom ratu poginulo je 529 pripadnika Armije RBiH i 49 civila iz općine Travnik, dok su 602 osobe danas na evidenciji ratnih vojnih invalida.

Kako ističu organizatori, mještani Velike Bukovice doživjeli su najgroznije ratne strahote, stoga je upravo Velika Bukovica veliko dovište na kojem se obilježava godišnjica stradanja Bošnjaka.

Manifestacija ima za cilj prenijeti istinu o događanjima iz najtežih perioda za BiH i njen narod, s ciljem da se ne vraćaju u prošlost, već da na njoj grade sadašnjost i budućnost.

Na kraju je upućen poziv sugrađanima da zajedno odaju počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.