BH Telecom
SUTRA: S čime, s kime u EU? Glavom ili guzicom? u izvedbi Draft teatra iz Tuzle
Kultura

SUTRA: S čime, s kime u EU? Glavom ili guzicom? u izvedbi Draft teatra iz Tuzle

„Volio bi’ da naš narod ima bolju karmu, McDonald’s da poslužuje ćevape i sarmu. Volio bi’ da sa vlasti sjašu kriminalci, džaba kad će uzjahati briselski seljaci”,  stihovi su iz pjesme “Volio BIH” Dubioze kolektiv, kojom započinje monodrama “S čime, s kime u EU? Glavom ili guzicom” u izvedbi Draft teatra iz Tuzle.

Predstavu je napisao, režirao i glumi  Dragan Tešić, a za izradu i reprodukciju videa i glazbe, bez čega predstava ne bi bila potpuna, potpisuje  Jasmin Jatić.

“S čime, s kime u EU?” govori o nizu aktualnosti iz politike, gospodarstva, odnosa među ljudima, utjecaja svjetskih sila,  i još jednom otvara pitanje malog čovjeka i svih promjena u društvu. Dotiće se autor u tekstu i svega onoga što bi se iz BIH moglo preslikati u ostale zemlje na Balkanu bosanski humor kroz priču o  čobanima i ovacama, viceva na svoj račun, humanitarnih pomoći koje su u BIH stizale za vrijeme rata, o tome kako u BIH možeš biti veliki Hrvat, veliki Srbin, veliki Bosanac, pa i veliki Bošnjak, no kako si svima drugima tek stanovnik Bosne i Hercegovine…..
No kroz većinu događanja, ispričanih prepoznatljivim bosanskim humorom i popraćenih videom bosanskog folkora i prirodnih ljepota,  provlači se upravo EU, a ono što glumac kaže o uvjetima ulaska BIH u EU, govori o apsurdnosti mnogih situacija: “Za ulazak u EU mi trebamo ispuniti samo tri uslova, odnosno uvjeta. Prvi je ispuniti druga dva, drugi uvjet je da ispunimo prvi i sve ostale, a treći i najvažniji  uvjet je da ispunimo prvi, iz kojeg proizlaze svi ostali….”

Predstava je do sada izvedena u BIH, Slovačkoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu i Hrvatskoj. Osvojila je nekoliko nagrada publike i jednu nagradu žirija za najbolji autorski tekst.

Premijera je izvedena 2013. u Tuzli

Centar za kulturu Travnik, četvrtak, 30.03.2017. godine u 19:30 sati. Ulaz slobodan

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!