BH Telecom
Bear at Bear Sanctuary, Kuterevo, Croatia.
Aktuelno

Sve veći broj prijava o dolasku medvjeda u blizinu kuća i zgrada u Travniku: Lovačka društva imaju zakonske regulative (VIDEO)

Nekoliko bliskih susreta čovjeka i medvjeda, na svu sreću nisu završili tragično. Jedan od tih susreta desio se prošle srijede u Donjem Vakufu, a čovjek koji je brao plodove, nije u životnoj opasnosti.

Problem o kojem se sve intenzivnije razgovara, bio je povod za organizovanje interventnog tima pri ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede SBK. Nakon deset godina, Vlada FBiH dala je zeleno svjetlo za odstrel medvjeda uz precizne regulative i kvotu koja je dozvoljena, te su na potezu lovačka društva.

Problem je dvojak, jer staništa mrkog medvjeda, pored toga što se populacija ove divljači znatno povećala, je i činjenica da su ljudi sve više prisutni u staništima medvjeda – šumama. Neovisno o tome da li se radi o sječi šume, ili vožnji quadova i drugih motornih vozila. Također, hrana kojom se hrane uveliko ovisi o vremenskim prilikama, te je i to čest razlog za spuštanje u naseljena područja.

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!