Svečano otvorena Internacionalna otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice
Svečano otvorena Internacionalna otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice
Sport

Svečano otvorena Internacionalna otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice

Planet Obuca

Ceromonijom svečanog otvaranja danas je zvanično počela sa radom 4. „Internacionalno otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice „ a 13. po redu Škola za djevojčice koju Sportski savez SBK/KSB organizuje u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB i Udruženjem žena „ Emina „ Turbe uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva obrazovanja,nauke, kulture i sporta, Općina Travnik, Novi Travnik, Donji Vakuf, Gornji Vakuf/Uskoplje i mnogobrojnih drugih sponzora koji podržavaju ovaj izuzetan projekat od interesa za širu društvenu zajednicu.

U radu Škole učestvuje kao i prethodnih godina oko 300 djevojčica sa područja SBK/KSB, koje je rade pod nadzorom 13 trenera, 24 asistenata i 3 lidera, a pored djevojčica danas u radu škole učestvovalo je 20 dječaka i djevojčica iz JU „ Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „ Duga „ Novi Travnik koja su zajedno sa djevojčicama radili na stanicama jer cilj učešća djece iz Centra „ Duga „ je inkluzija istih. Ovogodišnja Škola organizovana je na stadionu NK ” Vlašić ” u Turbetu gdje za realizaciju projekta postoje odlični uslovi za rad.

Organizatori projekta ” Internacionalne otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice ” istuču zadovoljstvo zbog velike zanteresovanosti djevojčica za rad u Školi koji je postala prepoznatljiva na prostoru države BiH kao jedan od projekata koji animira djevojčice za aktivnim bavljenjem tjelesnom aktivnošću i sportom. Također, projekat ima za cilj da pored sportskih animacija i edukaciju učesnica projekta, tako da će tokom realizacije projekta posjetiti kulturno-historijske znamenitosti na području Općine Travnik , Zavičajni muzej ” Travnik “, Rodnu kuću ” Ive Andrića ” i Stari grad.

Jedna od novina ovogodišnjeg projekta jeste da će djevojčice učestvovati u noćnoj utrci u Travniku 01. septembra 2018. godine.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, članovi Upravnog odbora i Skupštine Sportskog saveza SBK/KSB kao i mnogobrojni gosti koji su dali doprinos u organizaciji ovoga projekta, a posebno je značajno istaknuti da je ovogodišnju ceremoniju svečanog otvaranja pratio veliki broj stanovnika Turbeta. Doprinos u otvranja Škole dalo je KUD ” Turbe ” iz Turbeta koje je nakon svečanog otvaranja ostalo da se druži sa učesnicama projekta.

Zvanično ” Internacionalnu otvorno zabavnu školu nogometa za djevojčice ” otvorio je načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić koji svim učesnicama poželio ugodan boravak u na jednom od mnogobrojnih stadiona koji se nalaze na području Općine Travnik, ali je istaknuo da uslovi na stadionu NK ” Vlašić ” su jedni od boljih na našem Kantonu. Pored navedenog načelnik Hadžiemrić izrazio je nadu da će Općina Travnik i narednih godina biti dobar domaćin.

Tekst/Photo: Sportski savez Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna