BH Telecom
Aktuelno

Svečano u travničkoj Medresi: Promovisana 2 hafiza i 2 hafize, ovo su njihova imena (FOTO)

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi su danas, 10. juna 2023. godine, promovisana četiri nova hafiza i to: hafiz Merzuk-ef. Grabus, hafiza Aiša Hamzakadić, hafiza Ilma Keserović i hafiz Ahmed Grizić.

Pored velikog broja prisutnih vjernika svečanosti je prisustvovao izaslanik Reisul-uleme, hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki, direktor Fondacije “Hifz Kur’ana Časnog” dr. Džemal Muslih, muhaffiz mladih hafiza dr. hfz. Fadil Bektaš, glavni imam MIZ Travnik dr. Salih-ef Indžić, glavni imam MIZ Novi Travnik Salih-ef. Zukić, predsjednik MIZ Travnik dr. Nermin Šušić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici dr. Muharem Adilović, profesori Medrese, imami i vjeroučitelji.

Dobrodošlicu i ugodan boravak u Elči Ibrahim-pašinoj medresi poželio je na početku programa direktor Medrese mr. Dževdet Šošić. Direktor je istakao značaj sekcije hifza u Elči Ibrahim-pašinoj medresi, te je posebno istakao doprinos dr. hfz. Fadila Bektaša.

Hafiske dove su milost i za Medresu, i za grad i za sve nas – riječi su direktora Šošića. U svom govoru poželio je da svima nama Kur’an Časni bude vodilja u životu, te je iskazao čestitke hafizima i hafizama, njihovim porodicama, muhaffizu, te Zajednici u cjelini.

Naglasio je važnost institucije hifza u našoj Medresi, te opredjeljenost na njegovanju i čuvanju duhovnih i tradicijskih vrijednosti kao i postizanju još boljih odgojno-obrazovnih rezultata. Posebno se zahvalio svima onima koji na bilo koji način pomažu rad Medrese.

Od reaktiviranja rada Elči Ibrahim-pašine medrese 1994. godine pa do danas ovo su 63 hafiza koje je iznjedrila Medresa.

Nakon učenja odlomaka iz Kur’ana Časnog koje su proučili hafizi u halki hafiza, te prethodno pročitanih biografija od strane moderatora prof. hafiza Tarika Dogana, muhaffiz nova četiri hafiza dr. hfz. Fadil Bektaš proučio je hafisku dovu.

Uručeno je i priznanje dr. hfz. Fadilu Bektašu za doprinos razvoju hifza Kur’ana Časnog u Elči Ibrahim-pašinoj medresi, te jubilarnog pedesetog hafiza kojem je bio muhaffiz.

Direktoru Fondacije “Hifz Kur’ana Časnog” dr. Džemalu Muslihu uručeno je priznanje za nesebičnu pomoć i doprinos razvoju hifza u Elči Ibrahim-pašinoj medresi.

U prisustvu velikog broja vjernika i rodbine mladih hafiza kao i njihovih prijatelja izaslanik Reisul-uleme, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se obratio prisutnima, prenio im selame reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, ukazao na vrijednost Kur’ana i učenja napamet, te svečano uručio diplome mladim hafizima.

Novčane nagrade mladim hafizima uručio je i rukovodilac Škole Kur’ana “Ebu Bekr Es-Siddik”, hafiz Fahrudin-ef. Haseljić.

Svečanost hafiske dove završena je učenjem tekbira i ručkom u restoranu Medrese.

EIPM

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!