photo: Ilustracija
Aktuelno

Svi kontakti jučer preminulog iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja u samoizolaciji, poznati simptomi zbog kojih je dovezen

Svi medicinski radnici koji su bili u kontaktu s preminulim Antom Radošem (66) iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, kao i osobe koje su bile u bližem kontaktu s njim, stavljeni su u samoizolaciju, do potvrđivanja eventualne zaraze virusom COVID-19, nakon čega će se postupiti po protokolu zbrinjavanja pacijenata.

Ovo je istaknuto na današanjem sastanku Općinskog štaba civilne zaštite Gornji Vakuf-Uskoplje na kojem se čulo, također, da se prikupljaju podaci o svim osobama koje su bile u kontaktu s preminulim, kako bi se utvrdio nulti klaster.

Sa simptomima moždanog udara, ovaj Gornjovakufljanin je dovezen u nedjelju u Dom zdravlja, a preminuo je u vozilu Hitne pomoći na putu u travničku bolnicu.

Testiranjem je ustanovljeno da je bio pozitivan na COVID-19, te da nije bio u samoizolaciji, niti je imao epidemiološki pozitivnu anketu i kliničku sliku, koja bi upućivala na korona virus.

U samoizolaciji su 184 stanovnika tog grada, kod kojih nema simptoma koji bi ukazivali na eventualnu prisutnost korona virusa.

U slučaju pojave većeg broja osoba s takvim simptomima, u funkciju će biti stavljen alternativni smještaj u Sportskoj dvorani, osposobljen za prihvat većeg broja pacijenata.

Fena

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!