Aktuelno

Svjetski projekt u našem gradu: Maketa Travnika od 40 kvadrata krasit će Centralni trg, bit će napravljena od LEGO kockica!

Događaj koji će okupiti oko dvije stotine djece iz kompletne Bosne i Hercegovine, a u okviru već prepoznatljivog Kids Hack Day-a u Travniku, ove godine planiran je za 15. april i donosi novosti koje ovaj grad stavljaju u kontekst globalno atraktivne priče.

Naime maketa urbanog dijela Travnika na površini od 4o kvadratnih metara zapravo će biti svojevrsna atrakcija postavljena u centru grada, koju će kreirati djeca. Vrijednost projekta koju organizacijski nose Općina Travnik, KŠC ”Petar Barbarić” i Škola programiranja ”Mali programer” zapravo je višestruka i ogleda se kao jedna od najvećih maketa ovog tipa u svijetu.

U osnovi to je druženje i učešće oko dvije stotine mladih iz BiH, te spajanje sa vršnjacima iz ostatka svijeta, ali i kreativan rad te korist kakvu će rezultat toga rada imati na turizam.
LEGO kao brend naročito je popularan među djecom, ali ima svoje mjesto i u ostalim značajnim projektima u širem smislu, pa dovesti takvu priču Travniku i u to ugraditi kretivnost djece ovih područja, još ih uvezati sa svijetom – događaj je vrijedan pažnje.

Svaka stvaralačka aktivnost uz konkretne rezultate rada izuzetan je poticaj za mlade, naročito ako se realizira na platformi za koju djeca već imaju interesovanje. Simbolika je velika; pravimo grad u saradnji sa najmlađim i uvezujemo ovu, ne tako veliku sredinu sa globalnim tokovima, čineći je tako ravnopravnom sa velikim svjetskim gradovima koji direktno učestvuju u projektu.

Kroz event, organizatori će animirati djecu i hackhatonom, na kojem će mladi imati priliku predstaviti web stranice o Travniku u 2035. Godini.

Vrijedno je napomenuti da su otvorena mjesta i za one travničke firme koje žele biti dio budućnosti. Na nadolazećoj turističkoj atrakciji grada možete kupiti mjesto svoje firme, i tako se etablirati kao vodeći privredni subjekt našeg grada. Više informacija o kupovini svog mjesta možete dobiti klikom OVDJE, ili pozivom na broj +387 61 475 790.

Stoga ni Kenija, Švedska, Indija, Južna Afrika ili SAD nisu daleko, zapravo su taj dan, svi u Travniku. Ako vrijedi ona da na mladima svijet ostaje, uz ovakve projekte i djecu, Travnik ima svijetlu budućnost.

Tekst: Travnicki.info