Transparency International
Aktuelno

Tahir Lendo i Bojan Domić o pitanju izbora načelnika Travnika: Pročitajte koji su njihovi stavovi

Planet obuca

Nakon danas održane sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona, novinari su od premijer SBK, Tahira Lende, i ministra za obrazovanje, kulturu, sport i mlade, Bojana Domića, tražili još jedno očitovanje po pitanju izbora u Travniku.

”Što se tiče najava iz nekih izvora da se izbori neće ponoviti, poručujem svima da ne prejudiciramo stvari i sačekajmo odluku CIK-a. Čekamo sa neizvjesnošću, ali smo sigurni ako postoji pravda i pravničnost, te ako se poštuju principi i standardi, i evropski i svjetski, onda će se sigurno odrediti ponavljanje izbora. I sami ste mogli vidjeti najavu CIK-a da će se rezultati proglasiti, a naš kandidat, rahmetli Mirsad Peco je imao najviše glasova. Sve druge odluke će donijeti CIK i smatram da će biti u duhu standarda i principa evropskog nivoa” rekao je premijer Lendo, ujedno i predsjednik OO SDA Travnik.

Iz Hrvatske demokratske zajednice su suprotnih stavova od SDA, te poručuju da je za njih sve jasno.

”Stav HDZ-a je da će CIK postupiti onako kako u zakonu i stoji. Govora o ponavljanju izbora nema u zakonu i samim time nema osnove za takvu odluku. Nama je žao zbog svega što se desilo sa gospodinom Pecom, ali naš je stav da je drugoplasirani u ovoj situaciji ustvari prvoplasirani. Da je bilo koji drugi kandidat bio na mjestu našeg kandidata, zadržali bi isto mišljenje po tom pitanju” riječi su ministra Domića, ujedno i predsjednika OO HDZ Travnik.

Agencija DAN