Transparency International
Vaskrsna čestitka premijera Srednjobosanskog kantona
Vaskrsna čestitka premijera Srednjobosanskog kantona
Aktuelno

Tahir Lendo: Plate za mart bit će isplaćene u punom iznosu

Planet obuca

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo izjavio je u ponedjeljak da će plate budžetskih korisnika za mart biti isplaćene u punom iznosu, dok će aprilske zavisiti od punjenja budžeta.

Nitko u Federaciji BiH nije smanjio plate i danas smo donijeli odluku da ide puna plata za mart. Također smo rekli da nećemo istrčavati za aprilsku platu, dok god ne vidimo kakvo je punjenje budžeta – rekao je Lendo novinarima nakon sastanka sa predstavnicima sindikata zaposlenika koji plate primaju iz budžeta SBK/KSB.

Kako je dodao, predstavnici sindikata informisani su o situaciji u oblasti zdravstva kada je riječ o epidemiji novog koronavirusa, kao i o ekonomskom stanju u SBK/KSB.

Budžet značajno pada i stanje trenutno nije optimistično i naravno da smo svi zabrinuti. Za obrazovanje smo rekli da se evidentiraju svi prekovremeni sati, ali da moraju imati obrazloženje zbog čega. Također, u obrazovanju su imali evidenciju toplih obroka i rekli smo da nije problem i da će ići, dva do tri dana nakon plate, i razlika za one koji su radili od kuće – dodao je.

Naglasio je da će dalje odluke Vlada donositi u dogovoru sa sindikatima.

Na pitanje novinara da prokomentariše reakcije koje je izazvala njegova nedavna izjava da će i zdravstveni radnici morati snositi teret krize, Lendo je rekao da nitko javnosti nije prenio informaciju da je jedan od sindikata u zdravstvu tražio povećanje plata.

U ovakvom trenutku, smatram da to nije ni moralno ni dobro, iako rade važan zadatak. Ponavljam, naš kanton je imao sreću, dobre mjere i naši zdravstveni radnici u ovom trenutku nisu izloženi pritisku posla, pa i oni moraju osjetiti težinu situacije. Nitko nije željan da smanji platu bilo kojem sektoru. Ukoliko se fond bude dobro punio imat će punu platu, a ukoliko ne, odlučit ćemo zajedno s rukovodiocima javnih ustanova u kojem obimu će one moći biti isplaćene. Moja procjena je da će i prihodi fonda padati – rekao je Lendo.

Predstavnici sindikata koji su prisustvovali sastanku naveli su da su zadovoljni ishodom današnjih pregovora, ali da su i dalje na oprezu.

Predsjednik Samostalnog sindikata policije i zaposlenika MUP-a, Dragan Škulj, rekao je novinarima da su se policijski službenici odrekli naknade za prekovremene sate te time pokazali spremnost da snose dio tereta krize.

Želimo učestvovati u snošenju teških posljedica krize, samim tim što nismo pisali prekovremeni rad. Neki naši službenici imaju i 100 prekovremenih sati, obim posla im je povećan za 75 posto, te u takvim okolnostima nećemo pristati na bilo kakvo smanjenje plate. Poduzet ćemo sve mjere da do toga ne dođe – rekao je Škulj.

Najveći dio budžeta SBK/KSB, odnosno oko 136 miliona maraka ili 62 posto, namijenjen je za plate, naknade i doprinose više od 5.300 zaposlenih u javnom sektoru.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!