Transparency International
Tahir Lendo: Plate zaposlenima u javnom sektoru SBK/KSB neće biti smanjene
Tahir Lendo: Plate zaposlenima u javnom sektoru SBK/KSB neće biti smanjene
Aktuelno

Tahir Lendo: Plate zaposlenima u javnom sektoru SBK/KSB neće biti smanjene

Planet obuca

Za sada nije planirano smanjenje plata zaposlenima u javnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu, izjavio je u četvrtak u Travniku predsjednik Vlade SBK/KSB Tahir Lendo, odgovarajući na pitanja novinara o padu budžetskih prihoda i planiranim uštedama.

Lendo je rekao da je javni sektor trebao podnijeti dio tereta krize, uzorkovane pandemijom koronavirusa, ali da to onemogućavaju komplikovane procedure.

Niko u Federaciji BiH to, nažalost, nije uradio, iako smatram da smo trebali podnijeti dio tereta. Međutim, kod nas su zakoni u javnom sektoru toliko teški i toliko komplikovani za promjene, gdje morate dobiti puno saglasnosti za to. Dakle, mislim da se u ovom trenutku ne razmišlja o smanjenju plata u javnom sektoru – naglasio je on.

Lendo je najavio skori rebalans budžeta kojim će, kako je rekao, zbog manjka prihoda biti “rezani” brojni izdaci.

Radi se o tome da su prihodi toliko pali da se mora “kresati” i štedjeti. To znači da se mnogo budžetskih stavki smanjuje i da ćemo štedjeti gdje god to možemo. Uštede moramo ostvariti kako bismo budžet održali likvidnim, a dijelom i pomogli privredi – naglasio je on.

Najveći dio budžeta SBK/KSB, odnosno oko 136 miliona maraka ili 62%, namijenjen je za plate, naknade i doprinose više od 5.300 zaposlenih u javnom sektoru.

FENA/Agencija DAN