„Teatarska radionica Travnik nastupila i osvojila 7 nagrada na regionalnom omladinskom festivalu "Top Festival" u Beogradu
„Teatarska radionica Travnik nastupila i osvojila 7 nagrada na regionalnom omladinskom festivalu "Top Festival" u Beogradu - photo: Predrag Mraović / foto.mravke
Aktuelno

Teatarska radionica Travnik nastupila i osvojila 7 nagrada na regionalnom omladinskom festivalu “Top Festival” u Beogradu

Teatarska radionica Travnik je učestvovala na regionalnom omladinskom festivalu angažovanog teatra “Top Festival” u Beogradu, koji je organizovao Reflektor teatar.

Na festivalu su učestvovale trupe iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, predstavljajući široku paletu umjetničkih pristupa i tema.

Pored predstava, učesnici su imali priliku da učestvuju u stručnim predavanjima o ulozi umjetnosti i kulture u izgradnji multikulturalnih društava, čime je “Top Festival” postao ne samo mjesto izvođenja pozorišnih djela već i platforma za razmjenu ideja i iskustava među mladim umjetnicima i stručnjacima.

Na festivalu, predstava “Proba apokalipse” je osvojila ukupno 7 nagrada, uključujući “Specijalnu nagradu za društvenu odgovornost, relevantnost i umjetničku inovativnost”. Žiri je istakao hrabro povezivanje klasnih i ekoloških pitanja, kao i aktivistički karakter predstave. Pored toga, pojedinačne nagrade su dodeljene izvođačima Damiru Dinčiću, Nejri Mulić, Nedžli Mehić, Nejri Šiljak, Adinu Šehiću i Harisu Vukojeviću, za njihove izvanredne performanse. Oliver Jović dobio je priznanje za mentorstvo.

“Proba apokalipse” je omladinska predstava koja se bavi mogućim posledicama ekološkog nasilja, inspirisana stvarnim događajima i dokumentima, poput napuštene tvornice HAK u blizini Tuzle. Ova predstava je hrabro postavljena kao poziv na akciju, ističući važnost zaštite životne sredine i prava radnika. Autorica predstave je Adna Dautović uz mentorstvo Olivera Jovića.

Ovaj uspjeh Teatarske radionice Travnik na “Top Festivalu” ne samo da je priznanje za umjetničku izuzetnost, već i podsećanje na važnost angažovanja mladih u društvenim pitanjima i borbi za osnovna ljudska prava.

photo: Predrag Mraović / foto.mravke