BH Telecom
Aktuelno

Toma Zdravković je oplakivao Travničanku Slavicu zajedno sa punom salom u Travniku

Jedna od njegovih prvih numera, “Buket belih ruža”, možda ne spada među njegove najveće hitove, kao što su “Branka”, “Ispod palme”, “Dotak’o sam dno života”, “Prokleta nedelja” i drugi, ali definitivno krije najtužniju, štaviše, jezivu istinitu priču.

Da napiše ovu pjesmu, Tomu je ponukala smrt njegove djevojke Slavice, koja je bitku sa teškom bolešću izgubila i ne napunivši 20 godina.

Ova ljubavna priča počela je u Tuzli, gde je Toma, tada još nepoznat široj javnosti upoznao studentkinju Slavicu, rodom iz Travnika. Tako je započela njegova prva velika ljubav. Maštao je o vjenčanju sa njom, ali je uskoro iz njenog dnevnika otkrio detalje o njenom intimnom životu sa poznatim i nepoznatim muškarcima, što ga je šokiralo. Toma i Slavica su se svađali i raskidali, iako su jedno prema drugom gajili snažna osjećanja.

Kada je 1963. godine pjevao na crnogorskom primorju, dobio je telegram u kojem ga je ljekar koji je liječio Slavicu obavjestio da je ona teško, neizlječivo bolesna i da želi da ga vidi. Kada je stigao u Sarajevo, nije mogao da je prepozna, jer je izgubila trideset kilograma. Toma zbog nastupa nije mogao da ostane sa Slavicom, a nekoliko dana kasnije, stigao mu je novi telegram u Tuzlu, kojim je obaviješten da je njegova ljubav umrla.

– “Umrla je u Sarajevu, sahranjena je u rodnom Travniku, a ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža. Sedam-osam godina kasnije, baš u Travniku, prvi put sam javno pevao pesmu njoj posvećenu koja je bila ogledalo našeg života. Izveo sam je tada i nikad više. Plakao sam ja, plakala je cela sala. To nije bio koncert, već opelo… A bila je plava sa kratkom kosom. Imala je i oči plave i pomalo tužne. Visoka, sa dugim nogama u plavim farmericama.” izjavio je legendarni Toma Zdravković

 

Mondo/Travnicki.info