BH Telecom
Aktuelno

Travnička organizacija osvaja region: Centar za edukaciju mladih uspješno vodi međunarodni projekat!

Posljednjih osam godina, Centar za edukaciju mladih intenzivno provodi poduzetničke programe i projekte u okviru Biznis inkubator BeeZone i do sada je više stotina mladih aktivno učestvovalo u njima, a podržano je i 50+ startup preduzeća.

U proteklom periodu, Centar za edukaciju mladih iz Travnika dokazao je svoju izvanrednu posvećenost i uspješnost kroz provedbu još jednogprekograničnog projekta “Sve na jednom mjestu za podršku omladinskom poduzetništvu i prekograničnoj saradnji” čime je omogućen kontinuitet u primjeni inovativnog koncepta obuke mladih osoba i  značajan uticaj na pozitivne promjene u životima mladih nezaposlenih osoba.

U pitanju je projekat koji Centar za omladinski rad (Srbija) provodi u partnerstvu sa Centrom za edukaciju mladih (Bosna i Hercegovina), Udruženjem mladih – UM Sremska Mitrovica (Srbija) i Fondacijom Tuzlanske Zajednice (Bosna i Hercegovina) za 50 mladih u 6 općina/gradova prekograničnog regiona Republika Srbija i Bosna i Hercegovina a finansiran je od strane Evropske Unije kroz program prekogranične saradnje Srbija – Bosna Hercegovina 2014-2020, u okviru Instrumenta pristupne pomoći (IPA II).

Razgovarali smo sa Stelom Dukić, koordinatoricom projekta, kako bismo dobili uvid u ključne aspekte ovog ambicioznog poduhvata.

Gospođa Dukić ističe da je cilj ovog izazovnog projekta povećanje zapošljivosti i socijalne inkluzije mladih osoba kroz jačanje njihovih poduzetničkih kompetencija i to uz primjenu modela kojim im je omogućen besplatan set edukacija, stručne savjetodavne i mentorske podrške na jednom mjestu, odnosno gotovo idealni uslovi za sticanje ili unapređenje vještina i znanja nužnih za zapošljavanjejedne mlade osobe.

Koordinatorica projekta naglašava da je kompletan koncept podrške mladim nezaposlenim osobama zasnovan na rezultatima pažljivo provedenog istraživanja o potrebama mladih osoba u ciljanim lokalnim zajednicama Tuzlanskog kantona (Lukavac, Tuzla i Živinice), ada su podrška gradskih upravai promocija projekta bili ključni za poticanje inicijativa kod mladih osoba za učešće u projektu.

Posebno je naglasila značaj dosadašnje saradnje sa svim ključnim stručnjacima i institucijama/ustanovama i dr. akterima iz ciljanih lokalnih zajednica, ukazujući na potrebu kontinuiranog širenja mreže podrške za mlade poduzetnike.

Sam program obuke traje od septembra 2023. godine i provodi se u JU Narodna i univerzitetska Biblioteka u Tuzli, te obuhvata niz ključnih segmenata. Kroz uspješno završen kurs prenosivih vještina i trenutno održavanje kursa finansijske pismenosti, mladi polaznici i polaznice već pokazuju značajan napredak. Nadalje, planira se i kurs poduzetništva i razvoja biznis ideja uz mentorsku podršku, koji će se realizovati od januara do maja 2024. godine.

Posebno inspirativan aspekt projekta za mlade su treninzi regionalnog karaktera, te studijske posjete uspješnim kompanijama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, koje će im pružiti priliku za usvajanje praktičnih znanja i razmatranje mogućnosti prekograničnog uticaja tržišta,čime se proaktivno pripremaju za izazove poduzetništva, naglasila je gospođa Dukić.

Vrhunac projekta bit će događaj “Elevator Pitch” u Sremskoj Mitrovici (Srbija), gdje će mladi predstaviti svoje stečene vještine i biznis ideje. Održivost najboljih biznis ideja iz Bosne i Hercegovine dodatno će se podržati poduzetničkim mentorstvom u trajanju od 2 mjeseca.

Kao krunu cijelog projekta Centar za edukaciju mladih najavljuje regionalni Okrugli sto, koji će imati za cilj promovisati i zagovarati integraciju provedenog modelazapošljivosti mladihpod nazivom “Sve na jednom mjestu”.

Travničani, budimo ponosni na djelovanje ove nevladine organizacije, a mi ćemo pomno pratiti njihov rad i u 2024. godini.

Travnicki.INFO