Aktuelno

Travnički advokat izvojevao pravnu pobjedu: Zahvaljujući tužbi Harisa Kaniže, u RS-u će se upisivati bosanski jezik

Travnički advokat Haris Kaniža, koji je zastupao roditelje iz Janje, objavio je na svom Facebook profilu da je Osnovni sud u Bijeljini donio odluku u korist roditelja i djece. Prema presudi, bosanski jezik će se sada upisivati kao maternji jezik u svim dokumentima učenika. Kaniža je preuzeo ovu borbu gotovo prije dvije godine, kada su roditelji iz Janje dali punomoć advokatu da ih zastupa zbog zabrane nazivanja i upisivanja maternjeg jezika kao bosanskog u školi koja se nalazi kod Bijeljine.

”Dana 12.01.2024. godine Osnovni sud u Bijeljini donio je presudu kojom je usvojio tužbeni zahtjev grupe roditelja iz Janje kod Bijeljine, a po tužbi koja je podnijeta dana 06.03.2023. godine radi utvrdjenja diskriminacije i povrede prava na jednako postupanje u odnosu na zabranu naziva i upisa predmeta bosanski jezik u pedagošku i školsku dokumentaciju. Sud je ovom presudom utvrdio da su Republika Srpska i OŠ Meša Selimović u Janji povrijedili pravo tužitelja na jednako postupanje, odnosno da su ih diskriminisali u odnosu na pitanje bosanskog jezika, te im je dao nalog da hitno prestanu sa takvim radnjama diskriminacije i maternji jezik nazivaju i upisuju kao bosanski jezik.”

Za naš portal, travnički advokat izjavio je da se nada uspjehu ove presude, na području kompletnog entiteta biti primijenjena ista praksa.

“Moram kazati da je sud u Bijeljini brzo proveo ovaj postupak imajući u vidu njegovu složenost i općenito trajanje postupaka u našoj državi, a ja mu se na tome zahvaljujem.
Presuda nije još pravosnažna, druga strana će sigurno podnijeti žalbu, ali moje je mišljenje da žalba ne može imati pozitivan ishod jer je praksa Ustavnog suda BiH i Vrhovnog suda RS jasna i precizna. Nakon pravosnažnosti presuda će morati biti provedena, a ja se nadam da će to biti na cijelom području Republike Srpske.” zaključuje Kaniža za portal Travnicki.INFO.

Travnicki.INFO