Transparency International
Aktuelno

Travnički demineri jedan od timova koji je uspješno obavio deminerski zadatak od približno 100 hiljada m2

Planet obuca

Na lokaciji “Koridor Vc Medakovo-Ozimice”, 19 km zapadno od Maglaja, završen je deminerski zadatak ukupne površine 98.267 m2. Na ovom zadatku bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite iz Žepča, Busovače, Travnika i POEK tim.

Predmetna površina pokrivena je crnogoričnom šumom i ispresijecana kotlinama sa više potoka i izvorišta vode. Tokom deminiranja pronađeno je 55 komada NUS-a dio mine PROM-1. Uklanjanje i uništavanje pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava obavili su timovi za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tehničkim izviđanjem predmetne lokacije omogućen je siguran pristup za pripremu terena i nastavak radova na Koridoru Vc, što je za mještane okolnih naselja nemjerljiv doprinos sa ekonomske strane, saopćeno je iz FUCZ.

Federalna uprava civilne zaštite, po završenom zadatku, upoznala je predstavnike Općine Maglaj sa granicama očišćene površine, kao i predstavnika JP Autoceste Federacije BiH na čiji je zahtjev izvršeno deminiranje predmetnog zadatka.

Fena