dstore
Travnički policajci 1991-1995 obilježili 30. godišnjicu mobilizacije
Travnički policajci 1991-1995 obilježili 30. godišnjicu mobilizacije - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Travnički policajci 1991-1995 obilježili 30. godišnjicu mobilizacije (VIDEO/FOTOGALERIJA)

Planet obuca

Prva organizovana naoružana skupina ljudi koja se oduprla agresiji na Bosnu i Hercegovinu bili su policajci policijskih stanica, imajući u vidu činjenicu da je JNA izuzela oružje koje je pripadalo Teritorijalnoj odbrani Bosne i Hercegovine.

Upravo ti policajci MUP-a RBiH su i stvorili uslove za formiranje jedinica Patriotske lige, Zelenih beretki, a onda i Armije RBiH.

Danas se navršilo 30 godina od slanja depeše kojom je realizovana odluka tadašnjeg Predsjedništva BiH za mobilizaciju rezervnog sastava milicije. Imajući u vidu da je JNA prethodno vršila mobilizaciju ljudstva, rukovodioci bh. policije su vršili dodatno popunjavanje svojih redova u koje su bili dobrodošli svi koji vole Bosnu i Hercegovinu. Rezervni sastav MUP-a u Travniku se obučavao bukvalno “u hodu”, tokom izvršavanja redovnih zadataka na očuvanju javnog reda i mira, sprječavanju vršenja krivičnih djela i hvatanju počinilaca istih, ali i prvim borbenim zadacima.

Prvi napad na Turbe odbili su policajci, prvi ranjenik bio je travnički policajac, prvi napad na Bijelo Bučje odbili su također policajci sa mještanima u rovu neposredno iznad sela.

U godinama rata travnička policija nije imala odmora. Redovno se išlo na borbene linije, a umjesto odmora po povratku sa linija nastojali su osigurati koliko je moguće miran život svojih sugrađana i velikog broja izbjeglica sa područja Krajine što zaista nije bilo lako imajući u vidu da su i u gradu gotovo svi bili naoružani.

Današnje okupljanje dijela te ratne policije svakako je izazvalo veliku količinu emocija, posebno prisjećajući se svih onih koji nažalost više nisu sa nama. Nakon odavanja počasti svim šehidima i poginulima, upriličeno je i kratko prigodno druženje uz dogovor da se pravo druženje ratne policije održi u Travniku što prije.

U našem videu i fotogaleriji pogledajte dio današnje atmosfere sa ovog događaja.

Agencija DAN