Transparency International
Travnik: Bez dogovora o kolektivnom ugovoru zdravstvenih radnika
Travnik: Bez dogovora o kolektivnom ugovoru zdravstvenih radnika - photo: Agencija DAN (arhiv)
Aktuelno

Travnik: Bez dogovora o kolektivnom ugovoru zdravstvenih radnika

Planet obuca

Sastanak pregovaračkih timova Vlade Srednjobosanskog kantona i Kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu završio je bez postignutog dogovora.

Kantonalni ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić rekao je da za ispunjavanje zahtjeva Sindikata, među kojima je i povećanje koeficijenata, nema dovoljno novca.

Na sastanku je rečeno da bi to Zavod zdravstvenog osiguranja SBK/KSB koštalo oko 30 miliona maraka, a Zavod, u ovom trenutku, to ne može izdržati – rekao je Matić novinarima nakon sastanka.

Ističući da članovi Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu traže povećanje plata za 30 posto, Matić je rekao da se “ne može ići u minus kako bi se ispoštovali ti zahtjevi“.

Pokušavamo racionalno koristiti sredstva koja su nam na raspolaganju i moramo misliti i na prava osiguranika – naglasio je Matić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Armin Kukić kazao je da je nezadovoljan dosadašnjim pregovorima, kao i današnjim sastankom, naglasivši da nije isključen ni štrajk zdravstvenih radnika, ako ne bude postignut dogovor.

Mi već nekoliko mjeseci nemamo kolektivni ugovor i pokušavamo doći do dogovora, a neki od naših osnovnih zahtjeva su korekcija koeficijenata i povećanje satnice. Razočarani smo činjenicom da nema spremnosti ni za razmatranje zahtjeva za povećanje koeficijenta, ali mi od njega nećemo odustati – naglasio je.

Prema njegovim riječima, pregovarački tim Vlade SBK/KSB ponudio je da satnica, umjesto dosadašnjih 2,31 KM, iznosi 2,35 maraka, što je za Sindikat neprihvatljivo.

Imajući u vidu druge kantone, smatramo da i mi zaslužujemo bolje plaće. U našem kantonu je plata medicinskog tehničara između 750 i 800 maraka – naglasio je Kukić.

Kako je rečeno, iako su pozvani, današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK/KSB.

FENA/Agencija DAN