dstore
TRAVNIK: HDZ BiH nezadovoljan odlukom Suda BiH, u SDA takav scenarij očekivali
TRAVNIK: HDZ BiH nezadovoljan odlukom Suda BiH, u SDA takav scenarij očekivali - ilustracija: Agencija DAN
Aktuelno

TRAVNIK: HDZ BiH nezadovoljan odlukom Suda BiH, u SDA takav scenarij očekivali

Planet obuca

Još nismo donijeli odluku hoće li Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH imati kandidata na prijevremenim izborima za načelnika općine Travnik, izjavio je u četvrtak novinarima u Travniku predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik Bojan Domić.

Upitan da prokomentariše odluku Suda BiH, koji je odbio žalbu HDZ-a BiH na odluku Centralne izborne komisije BiH o ponavljanju izbora za načelnika općine Travnik, Domić je rekao da poštuje odluke sudova i praksu njihovog nekomentiranja, ali da je “vjerovao da Sud BiH ima drukčije aršine od CIK-a BiH“.

Mislim da je ova presuda malo i politički motivisana, jer argumenata za nju nema. Ipak, poštujemo presude sudova i tako ćemo se ponašati i prema ovoj. Vjerovao sam da Sud BiH ima malo drugačije aršine u odnosu na CIK, ali očito je da nema – dodao je Domić.

Kako je rekao, stranačka tijela još nisu donijela odluku hoće li HDZ BiH učestvovati na ponovljenim izborima, odnosno hoće li imati kandidata za načelnika općine Travnik.

Odluka CIK-a BiH, a potom i Suda BiH, koja otvara put ka prijevremenim izborima za načelnika općine, bila je očekivana za predsjednika Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tahira Lendu.

Očekivali smo ovakav ishod i stalno smo ponavljali da će se dogoditi ono što je jedino logično pravno i demokratsko rješenje. Sada čekamo konačnu odluku Centralne izborne komisije, s terminima izbora – rekao je Lendo.

Istakao je da još nije donesena odluka o tome tko će biti kandidat SDA za načelnika općine Travnik, ali je naglasio da će ta stranka građanima sigurno ponuditi kvalitetnu i perspektivnu osobu.

Odluka CIK-a BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku donesena je nakon što je na sam dan održavanja Lokalnih izbora, 15. novembra, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku (10.343 glasova), a po broju osvojenih glasova slijedio ga je kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković (6.946 glasova).

Izborni zakon BiH ne precizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti.

FENA/Agencija DAN