BH Telecom
Aktuelno

Trenutno najpopularniji Travničanin na svijetu: Sentimentalni dio sebe nosim iz Bosne

Mladen Solomun rođen je prije 44 godine u Travniku, no s roditeljima se seli u Hamburg gdje je odrastao. Kao mladić je s ocem radio na građevini, no ubrzo se pronašao u puno kreativnijim stvarima. S nekoliko prijatelja osniva produkcijsku kuću koja proizvodi kratke filmove, a zatim se okreće svojoj najvećoj ljubavi – muzici. Svojom unikatnom produkcijom, remiksima te nastupima zaludio je svijet u posljednjih nekoliko godina. Njegova muzika i DJ setovi slušaju se na privatnim partijima, odjekuje kroz prozore automobila, u fast foodovima, s krovova zgrada ili na benzinskim pumpama. Njegove kompozicije podsvjesno su poznate mnogima, a da nisu sigurni tko im je autor.

Solomun je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su nagrada za remix godine Noir&Haze-Around, nagrada za najboljeg DJ-a i producenta koju dodjeljuju Mixmag i Groove Magazin. Vlasnik je dviju izdavačkih etiketa za koje su objavljivali mnogi poznati svjetski producenti kao što su Stiming, Kollektiv Turmstrasse, Adriatique, ali i Mladenova sestra, DJ Magdalena te mnogi drugi. O popularnosti koju uživa među publikom govori i podatak da je njegov Boiler Room set u Meksiku iz 2015. godine, s više od 43 miliona pregleda na YouTubeu, zasjeo na drugo mjesto tabele najgledanijih nastupa ikada u toj vodećoj svjetskoj emisiji elektroničke muzike.

U intervjuu za hrvatske medije, osvrnuo se i na najvažniji dio sebe koji je ponio iz BiH: ”Mislim da sentimentalni i melanholični dio sebe vučem iz Bosne. I volim te emotivne melodije na koje je sigurno više utjecao Balkan nego Njemačka.” rekao je Mladen za Tportal.

Podsjetimo, prihod od svih nastupa u svojoj državi ostavio je upravo tu, u humanitarne svrhe, a donirao je i opremu za omladinske centre širom Bosne i Hercegovine. Nakon donacije 2017. godine, izrazio je posebno zadovoljstvo što je imao priliku donirati opremu svom rodnom Travniku.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!