BH Telecom
Svijet

Trump ima novi način za finansiranje zida: Porez od 20 posto na uvoz iz Meksika

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer je izjavio u četvrtak kako američki predsjednik Donald Trump ima novi plan za finansiranje zida na granici s Meksikom, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Meksika Enrique Peno Nieto je poručio kako njegova zemlja neće platiti izgradnju zida na granici s SAD-om.

Trump je kao odgovor na to odlučio nametnuti porez od 20 posto na uvoz iz Meksika u sklopu najnovije porezne reforme.

Spicer je novinarima kazao kako će opsežna reforma koju Trump planira s Republikancima uključiti i poreze na uvoz iz drugih zemalja, uključujući i Meksiko.

“Tako možemo skupiti 10 milijardi dolara na godišnjoj osnovi i s lakoćom ćemo moći platiti za zid samo putem tog mehanizma. To će stvarno osigurati potrebna sredstva”, rekao je Spicer.

Prema zvaničnim podacima, izvoz Meksika u SAD u 2015. godini je procijenjen na 316.4 milijarde dolara. Trgovinski deficit je procijenjen na 50 milijardi dolara.

Porez bi mogao uzrokovati veliki porast cijena proizvoda iz Meksika, a glasnogovornik Bijele kuće je izbjegao pitanja o mogućem utjecaju najavljenog poreza na američke potrošače.

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u četvrtak kako razgovori s predsjednikom Meksika Enriqueom Penom Nietom ne bi, kako je rekao, urodili plodom.

Trump je novinarima kazao da sastanak ne bi bio koristan ukoliko Meksiko zaista nije spreman platiti izgradnju zida na granici sa SAD-om.

Predsjednik Meksika Enrique Peña Nieto je danas otkazao sastanak s novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

(AA)