BH Telecom
Aktuelno

U Gradskoj biblioteci Travnik održana promocija knjige: “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama” (FOTO+VIDEO)

Večeras je u Gradskoj biblioteci Travnik održana promocija knjige “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama” autora Ibrahima Bećirovića.

Autor knjige, Ibrahim Bećirović, koji je rođen u Srebrenici, predočio je svoje duboko lično iskustvo iz perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine. Kao bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, Bećirović je bio na dužnostima zamjenika načelnika Službe za veze i informisanje i načelnik organa veze 28. dKOV Srebrenica. Nakon bogatog vojnog iskustva, u činu brigadira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bećirović je penzionisan 2015. godine.

“Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama” predstavlja prvu objavljenu knjigu autora i plod je višegodišnjeg istraživanja. Ova studija analizira sadržaj više pravosnažnih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine, pružajući duboke uvide u okolnosti i uslove pod kojima su počinjeni najteži ratni zločini, uključujući i zločin genocida nad stanovništvom Zaštićene zone UN-a.

Tokom promocije, autor je predstavio ključne nalaze iz svoje knjige,a posebno je naglašena uloga pravosudnih institucija u procesu pravde i pomirenja.

Promocija knjige u Gradskoj biblioteci Travnik predstavlja značajan korak u podizanju svijesti o događajima u Srebrenici i promovisanju istine o ratnim zločinima počinjenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Travnicki.INFO