Aktuelno

U Gradskoj biblioteci Travnik održana promocija romana “Vedran i vatrogasci” (FOTO)

Planet Obuca
Nakon Sarajeva sinoć je i u Gradskoj biblioteci Travnik održana promocija romana „Vedran i vatrogasci“ autora Harisa Imamovića. „Vedran i vatrogasci“, prvijenac, dokumentarni je roman čija je radnja smještena u Sarajevo za vrijeme opsade. Izučavajući literaturu o agresiji i genocidu autor je došao do spoznaja da radikalno iskustvo rata određuje više generacija. Roman govori o čelisti Vedranu Smailoviću i trojici vatrogasaca – Mesudu Jusufoviću, Kenanu Sliniću i Johnu Jordanu, američkom dobrovoljcu koji se početkom 1993. godine priključuje sarajevskim vatrogascima.
Sa autorom je o romanu razgovarao književni kritičar Kenan Efendić, a promociji su prisustvovali i vatrogasci Vatrogasne jedinice Travnik kao i njihove kolege iz Vatrogasnog društva Turbe.
U nekoliko je navrata tokom promocije autor isticao da rad vatrogasaca ponekad ostane neprimijećen, a stranice romana je, pored Vedrana, posvetio i zaslugama vatrogasaca tokom dana opsade Sarajeva.
Kao znak zahvalnosti za predanost svome poslu, autor je svoje knjige poklonio Efraimu Pinji, direktoru Vatrogasne jedinice Travnik i komandiru Kenanu Zahiroviću.
Travnicki.INFO