U Klub neizlječivih Travničana upisao se i profesor Janko Duić
U Klub neizlječivih Travničana upisao se i profesor Janko Duić - photo: Organizacioni odbor manifestacije "Dan općine Travnik"
Aktuelno

U Klub neizlječivih Travničana upisao se i profesor Janko Duić

Na stolu čaša vode, treće dopunjeno izdanje „Kronike travničke i dolačke“ i velika neizbježna hrpa maramica kojima je brisao suze radosnice zbog pomena prošlih vremena i dragih ljudi, dok je kamernom salom JU Centar za kulturu općine Travnik više puta tokom večeri odjekivao gromoglasan aplauz i smijeh.

Janko Duić, popularni travnički profesor večeras se zvanično upisao u Klub neizlječivih Travničana.

Jedno od mnogobrojnih događanja u okviru manifestacije Dan općine Travnik koje uvijek okupi brojne sugrađane na ugodnom druženju je “Klub neizlječivih Travničana”, čiji je cilj odavanje dužnog poštovanja i zahvalnosti Travničanima koji su svojim profesionalnim angažmanom i djelovanjem afirmisali i popularizovali naš grad i izvan njegovih granica. Profesor Duić je to svakako zaslužio, a Travnik odavno prepoznao.

Janko Duić je rođen u Bugojnu 1935. godine, gdje je proveo rano djetinjstvo, a zatim njegovo prebivalište je bio Dolac na Lašvi. Osnovnu i srednju školu završio je u Travniku, a diplomu profesora engleskog i francuskog jezika stekao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studij latinskog jezika i rimske književnosti je završio u Sarajevu. Pune 34 godine Duić je u Travniku radio kao prosvjetni radnik. Veliki je zaljubljenik u planine, alpinist i gorski spasilac.

1977. godine izdao je knjigu „50 godina planinarskog društva Vlašić u Travnik“, a 2008. godine i knjigu „Planine i planinarstvo u Srednjoj Bosni-Putopisi, kronike i susreti“. Knjiga „Kronike travničke i dolačke“ objavljena je 2016. godine u Zagrebu, 2017. godine i njeno drugo dopunjeno izdanje, a 2018. godine i III dopunjeno izdanje. Iz Travnika u Zagreb se odselio 1994. godine, a ovo je bila izuzetna prilika za ponovno druženje i susret, ali i vraćanje gradu za koji je ovaj uvaženi profesor itekako vezan i kojem je podario dragocjene zapise o travničkom kraju.

Večeras je profesor Janko otkrio da priprema nova izdanja, kojima se unaprijed radujemo.

Ovo druženje je moderirala direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, Fatima Maslić, a skromni poklon i trajni rodni list od Organizacionog odbora manifestacije “Dan općine Travnik” izmamili su mu, po ko zna koji put večeras, suze i osmijeh na lice.

U periodu od 2013. do 2018. godine Klub neizlječivih Travničana je ugostio istaknute Travničane: doajena bh. glumišta Josipa Pejakovića, prof. dr. Besima Spahića, jednog od najznačajnijih bh. profesora i komunikologa; Ćiru Blaževića, jednog od najuspješnijih sportskih trenera; muzičare Zlatka Hodnika i Milana Filipovića; prim.dr Mirsada Granova, eminentnog hirurga i direktora JU Bolnica Travnik; Envera Sujoldžića, kolekcionara, istraživača i autora brojnih knjiga o kulturno-historijskoj baštini Travnika.

Organizacioni odbor manifestacije / Agencija DAN