BH Telecom
U osnovnim školama SBK/KSB povećan koeficijenat za isplatu plata
photo: Agencija DAN
Aktuelno

U osnovnim školama SBK/KSB povećan koeficijenat za isplatu plata

Zaposlenici u osnovnim školama u Srednjobosanskom kantonu od idućeg će mjeseca primati plate po uvećanim koeficijentima, potvrdila je danas kantonalna ministrica obrazovanja Katica Čerkez, ističući da to predviđa novi kolektivni ugovor koji je potpisan prije nekoliko dana.

Novost je da će koeficijenti u osnovnim školama biti uvećani s 3,4 na 3,6, dok u srednjim školama plate ostaju iste, s tim što i tu ima određenih promjena – izjavila je Čerkez novinarima.

Vlada SBK/KSB danas je usvojila zaključak da nedavno potpisani kolektivni ugovori važe u svim osnovnim i srednjim školama, iako su ih potpisala samo dva, od ukupno četiri sindikata obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu.

Kolektivni ugovor nije potpisao Nezavisni sindikat zaposlenih u osnovnim školama SBK/KSB zbog problema s reprezentativnošću, te Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja SBK/KSB u kojem su nezadovoljni planom zbrinjavanja očekivanog tehnološkog viška među srednjoškolskim profesorima.

Reprezentativnost sindikata je birokratski razlog, a u drugom slučaju radi se o bojazni Sindikata, koja će biti otklonjena pristupanjem izrade mjerila zbrinjavanja tehnološkog viška – pojasnila je Čerkez.

Premijer Tahir Lendo kazao je da se potpisivanjem kolektivnih ugovora Vlada opredijelila i za njihovu primjenu, ističući kako su za to ispunjeni svi potrebni uslovi.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!