xr:d:DAFcICAsxS0:696,j:5678337063028951363,t:24040417
Aktuelno

U ponedjeljak u Travniku obilježavanje Svjetskog dana zdravlja

Svjetski dan zdravlja je dan kada se posebna pažnja posvećuje podizanju svijesti o zdravlju i načinima njegovog unapređenja. Tradicionalno se obilježava 07.aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje, moje pravo“ i ima za cilj da istakne potrebu za dostupnom, pristupačnom i kvalitetnom zdravstvenom zaštitom. Moramo uložiti napore da se smanji nejednakost u zdravlju, posebno za najugroženije i marginalizirane skupine, osigura pristup pitkoj vodi, omogući obrazovanje i pristup informacijama. Primjenom zdravih stilova života smanjujemo mogućnost obolijevanja i podižemo kvalitet života.

Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona će sa svojim partnerima, u ponedjeljak 08.aprila, na Trgu Evrope, organizovati Festival zdravlja na kojem će svojim sugrađanima ponuditi brojne zdravstvene usluge, kao što su: mjerenje krvnog pritiska, mjerenje šećera u krvi, spirometriju, određivanje minerala u organizmu, određivanje indeksa tjelesne mase i slično. Naši će sugrađani imati na raspolaganju brojne zdravstvene i druge stručnjake iz različitih zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija, sa kojima će moći razgovarati o svojim zdravstvenim problemima te dobiti provjerene i tačne informacije o poboljšanju svog zdravlja.

Učesnici Festivala zdravlja, pored Zavoda za javno zdravstvo su i Općina Travnik, JU Bolnica Travnik, Bolnica fra Mato Nikolić, Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu, Dom zdravlja Travnik, Centar za mentalno zdravlje Travnik, Pharmamed, Centar za edukaciju mladih, Crveni križ općine Travnik, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika. Sa nama će taj dan biti i učenici Katoličkog školskog centra Travnik i Medicinske škole Travnik koji će predstaviti svoje aktivnosti u oblasti zdravlja. Sportski savez općine Travnik će za najmlađe organizovati brojna sportska takmičenja, kako bi razvili svijest o potrebi tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja. Dm drogerija market, poslovna jedinica Travnik, će sugrađanima prezentovati svoje bio proizvode i dati savjete koji im mogu pomoći u postizanju boljeg zdravlja.

Pozivamo naše sugrađane da nas posjete u ponedjeljak 08.aprila u periodu od 11:00 do 14:00 sati na trgu Evrope.

Za Travnicki.INFO – Prim.mr.sci.dr. Amra Kalčo,

Načelnik Stručne službe za socijalnu medicinu, organizaciju zdravstvene zaštite i zdravstvenu informatiku

Zavod za javno zdavstvo SBK/KSB