BH Telecom
Aktuelno

U porastu broj pacijenata s respiratornim oboljenjima: Bolnica za plućne bolesti Travnik reducirala posjete, dali i savjet građanima

Na području Federacije BiH bilježi se porast broja posjeta ambulantama obiteljske medicine, zbog respiratornih oboljenja. Detektirani su virus gripe A i virus gripe B, u porastu je broj oboljenja sličnih gripi, a ima i slučajeva covid-19.

Prim. dr. Emir Abdulović, direktor JU Bolnica za plućne bolesti i TBC, za portal Travnicki.INFO komentarisao je trenutnu situaciju.

“Trenutna situacija je pogoršana. Osjetimo negativan trend i sve je više respiratornih oboljenja. Ono što raduje je činjenica da nemamo previše teških kliničkih slika s obostranom upalom pluća, mada imamo i takvih slučajeva. Mi smo, kao stručni kolegij, na tragu toga donijeli odluku da reduciramo posjete u JU Bolnica za plućne bolesti i TBC na jednu dnevno, te kod jednog pacijenta mogu biti dva posjetioca s maskama, jer mi zaista ozbiljno shvatamo ovu situaciju. Nadamo se da će se vremenom ova situacija smiriti, ali trenutno je broj pacijenata u porastu i sve je veći pritisak.”

Prevencija koja vrijedi u ovom momentu, uobičajna je za navedeni vid oboljenja.

”Što se savjeta tiče, ukoliko je moguće izbjegavati skupove, nositi masku i dalje, prati redovno ruke i što je veoma važno – dizati imunitet” zaključio je prim. dr. Abdulović.