BH Telecom
U projektu 'PRO-Budućnost' učestvovat će svi učenici iz SBK/KSB
U projektu 'PRO-Budućnost' učestvovat će svi učenici iz SBK/KSB - photo: FENA
Aktuelno

U projektu ‘PRO-Budućnost’ učestvovat će svi učenici iz SBK/KSB

Promovisanje mira, dijaloga i saradnje, neki su od ciljeva projekta “PRO-budućnost” koji provodi USAID, a u kojem će učestvovati i učenici u Srednjobosanskom kantonu, rečeno je u srijedu u Travniku nakon potpisivanja memorandum o razumjevanju.

Memorandum su potpisali direktorica USAID-ovog mirovnog projekta “PRO-Budućnost” Majda Behrem-Stojanov i ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB Bojan Domić, koji su istakli da je cilj, uz ostalo, promovisanje izgradnje trajnog mira koji nema alternativu.

Ovaj memorandum označava početak sistemske saradnje u kojoj ćemo tražiti kako da sa svim školama, pogotovo srednjim, provedemo aktivnosti usmjerene na upoznavanje drugog i drugačijeg. Mladima trebamo pomoći da se na drukčiji način suoče sa onim što se njihovim roditeljima dogodilo u prošlosti, kako bi neopterećeni postavili temelje za budućnost – izjavila je Behrem-Stojanov.

Ministar Domić je naglasio da su dijalog i prihvaćanje različitosti neke od osnovnih vrijednosti ovog projekta.

Stoljećima ovdje živimo zajedno i nema razloga da se naša djeca, koja idu u škole takve kakve jesu, ne susreću. Nadam se da će djeca, obuhvaćena ovim projektom, kroz susrete naučiti da sarađuju, razgovaraju i rade zajedno, te da to nimalo ne utječe na njihove tradicije, opredjeljenja i vjerovanja. Tema projekta je nešto što je najuzvišenija vrijednost koju trebamo baštiniti i raditi sve da se našoj djeci ne dogodi ni blizu ono što se dogodilo nama – rekao je Domić.

“PRO-Budućnost” je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u BiH, a provodi se u više od 70 općina i gradova.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!