U srijedu u Muzeju promocija knjige "Ikavski zemljopis" Ivana Lovrenovića
U srijedu u Muzeju promocija knjige "Ikavski zemljopis" Ivana Lovrenovića
Kultura

U srijedu u Muzeju promocija knjige “Ikavski zemljopis” Ivana Lovrenovića

Planet Obuca

U srijedu, 4. marta 2020. godine, s početkom u 18:00 sati,  u Zavičajnom muzeju Travnik održaće se promocija knjige “Ikavski zemljopis” Ivana Lovrenovića.

U program promocije biće postavljena izložba fotografija Josipa Lovrenovića, koje predstavljaju izbor iz fotografskih snimaka objavljenih u knjizi, nastalih tokom zajedničkog putovanja 2018. godine.

 

U promociji sudjeluju:

Ivan Lovrenović

Josip Lovrenović

Snježana Köpruner

Fatima Maslić

Enes Škrgo

 

“Lovrenovićeva najnovija knjiga, putopis “Ikavski zemljopis” je na neki način i svojevrsni remake putopisa Ivana Frane Jukića “Putovanje po Bosni 1845.”, odnosno, kako to na jednom mjestu kaže sam autor: “Zaputiti se Jukićevim stopama, predati se igri dvostrukoga gledanja: njegovim očima i našim očima, očima njegova vremena i vremena današnjeg, sve to zabilježiti kao svojevrsnu posvetu.” Lovrenović, dakle, hodeći tragom Ivana Frane Jukića “ikavskim zemljama”, počevši od Gornjeg Vakufa – Uskoplja, pa preko Bugojna, Donjeg Vakufa, Kupresa, Šujice, Livna, Glamoča, Rame, kao da u Jukićev putopis upisuje “višak povijesti” koji se tu nataložio od Jukićeva vremena pa do danas, s naglaskom na posljednji i Drugi svjetski rat, ovisno kako se koja od ovih kataklizmi odrazila na svako pojedino mjesto. U putopis je utkan cijeli niz briljantnih književnih minijatura koji male, skrajnute i zaboravljene toponime izdižu na rang općeg, čineći ih u pojedinim trenucima zanimljivima poput najvećih turističkih atrakcija, po sufijskom principu koji Lovrenović spominje na jednom mjestu – “kaplja u moru – more u kaplji”.

Josip Mlakić

 

Nakladnici knjige su Synopsis Zagreb, Synopsis Sarajevo i GS-Tvornica mašina Travnik.

 

Zavičajni muzej “Travnik”