Sveuciliste Vitez
Aktuelno

U subotu, 6. aprila, sjećanje na šehide i svečana akademija povodom godišnjice formiranja 7. korpusa

Danas je u Travniku održana press konferecija Organizacionog odbora manifestacije 25. godišnjica od formiranja 7. Korpusa. Prisutnim medijima su se obratili članovi Organizacionog odbora manifestacije, a napravljen je osvrt na već održane aktivnosti, kao i na glavno dešavanje.

”19. 3. smo posjetili Ključ, gdje se održala tribina na temu ”Operacija Vlašić”, a prisutnima se obratio general Ćuskić. Pored toga, ispratili smo vlašićke planinare na pohod, razgovarali sa muftijom travničkim o posjeti šehidskom mezarju, održali smo i okrugli stol a sve navedene događaje smo uradili kao uvertiru za svečanu akademiju koju ćemo upriličiti 6. aprila”, izjavio je Ekrem Julardžija, član Organizacionog odbora.

Sa organizacijskog aspekta, ovo je najobuhvatnija manifestacija povodom obilježavanja ovog bitnog datuma u historiji BiH.

”6. aprila je planirano da ratne zastave nose djeca šehida, a postrojavanje će biti izvršeno ispred Centra za kulturu Općine Travnik. Nakon toga ćemo se uputiti na centralno šehidsko mezarje, gdje ćemo se sjetiti naših poginulih boraca, a uslijedit će i vjerski dio programa. Nakon toga biti će upriličena svečana akademija na kojoj ćemo razgovarati o važnosti 7. korpusa za ovo podneblje, ali i za kompletnu Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je Zijad Čaber, član Organizacionog odbora.

Na šehidskom mezarju i na svečanoj akademiji svoje prisustvo potvrdili su i najviši državni zvaničnici.

”U organizacionom dijelu smo se potrudili da čitav dan obilježavanja 25. godišnjice od formiranja 7. korpusa protekne u prazničnoj atmosferi. Imamo obećanja najviših državnih zvaničnika da će prisustvovati svečanoj akademiji, na čelu sa članom Predsjedništva BiH. U uvodnim dešavanjima koje smo organizirali pokušali smo da obuhvatimo kompletan SBK i samu Krajinu.” izjavio je Munir Karić, član Organizacionog odbora obilježavanja 25. godišnjice 7. Korpusa.

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!