U Travniku obilježen Svjetski dan i nedjelja Crvenog križa/Crvenog polumjeseca
U Travniku obilježen Svjetski dan i nedjelja Crvenog križa/Crvenog polumjeseca
Aktuelno

U Travniku obilježen Svjetski dan i nedjelja Crvenog križa/Crvenog polumjeseca

Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. maja, na dan kada je 1828. godine rođen Henry Dunant – osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa,  a od 8. do 15. maja takođe se obilježava i Nedelja Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Milioni uposlenika i volontera Crvenog križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta svake godine pružaju pomoć na inovativne i različite načine preko 160 miliona ugroženih ljudi.

Crveni križ Općine Travnik ove godine 8. Maj obilježava u vanrednim okolnostima pojave pandemije Koronavirusa , čiji volonteri već treći mjesec provode akcije pomoći licima ugroženim pojavom Koronavirusa.

Tako su volonteri Crvenog križa općine Travnik obavili preko 550 intervencija usluga starijim i bolesnim sugrađanima u vidu kupovine i dostave lijekova, hrane i drugih potrepština na kućne adrese. U saradnji sa Općinskim štabom civilne zaštite Travnik, MDD Merhamet RO Travnik i mjesnim zajednicama provedena je akcija podjele humanitarnih paketa za sugrađane u stanju socijalne potebe, ali i za one porodice čiji su članovi usljed posljedica pojave Koronavirusa ostali bez posla.

Prema spiskovima mjesnih zajednica ovom prilikom podijeljeno je preko 400 humanitranih paketa na području cijele Općine. Pored toga u jeku pandemije Crveni križ općine Travnik obezbijedio je ishranu za lica smještena u karantenu, a prema nalogu Štaba civilne zaštite Srednjobosanskog kantona.

Simbolično na dan Crvenog križa volonteri Crvenog križa općine Travnik danas su dijelili i svoje markice, koje ove godine nose naziv „Odgovor crvenog križa na COVID-19“.

Crveni križ općine Travnik

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!